“Pilot je dobio dozvolu…”: Kako je došlo do nesreće u kojoj je poginuo Kobi Brajant

0
AP Photo/Kelvin Kuo, Beta

Smrt Kobija Brajanta i još osam putnika u helikopteru izazvala je reakcije na svim kontinentima.

Brajant, njegova ćerka i ostali putnici poginuli su kada se helikopter srušio na brda u uslovima magle u Kalabasasu, u Kaliforniji.

Vidljivost je bila tako niska tog nedeljnog prepodneva da losanđeleska policija nije mogla da leti i prizemljeni su svi njihovi helikopteri, rekao je portparol Džoš Rubenštajn, a prenosi CNN.

Helikopter se srušio na padine brda, a uzrok se još ispituje. Ipak, pojavljuju se novi tragovi o tome šta se dogodilo neposredno pre nesreće.

Pilot helikoptera je, kako prenosi Vašington post, neposredno pre poletanja dobio specijalnu dozvolu za let.

Helikopter je leteo po “posebnim vizuelnim pravilima leta” (SVFR), tj. posebnim vazduhoplovnim propisima, prema razgovoru pilota sa kontrolom letenja, a koji je snimljen. Ta posebna pravila omogućavaju pilotu da leti u vremenskim uslovima lošijim od onih koji su dozvoljeni za standardna pravila letenja (VFR). Kontrolni toranj Burbank aerodroma omogućio je helikopteru da krene sevroistočno, prateći autoput 5 i koristeći ta posebna pravila.

“Održavajte specijalna VFR ili ispod 2.500”, potvrdio je pilot kontroloru letenja.

Profimedia

Kasnije tokom leta, pilot je očigledno “praćenje leta”, pomoć koju piloti koriste u sličnim situacijama ili da bi, npr. izbegli sudar s drugim avionima. Zabeleženo je da je kontrolor rekao pilotu da su “još uvek prenisko” za takav let u datom trenutku. To bi moglo da znači da je helikopter bio suviše nisko da bi bio viđen na radaru za kontrolu vazdušnog saobraćaja.

Dok vlasti pokušavaju da utvrde šta je pošlo po zlu, istražitelji se trude da pronađu tragove u teškim uslovima. “To je u određenom smislu logistička noćna mora jer je samo mesto sudara nedostupno”, naveo je šerif losanđeleskog okruga Aleks Viljanova.

Brajant je išao sa ćerkom Điđi na košarkašku utamicu.

Svedoci kažu da je helikopter brzo pao, rekao je kapetan losanđeleskog okruga Toni Imbrenda. Nije poznato da li je helikopter poslao signal za pomoć, kako je dodao.

Oglasio se i proizvođač helikoptera, koji je uputio saučešće. Upravo će vremenski uslovi takođe otežati istragu i odložiti je na nekoliko dana.

Helikopter koji je koristio Brajant je bio star dvadesetak godina.