(Beta-AP) – Stranka predsednika Nikolasa Madura sa koalicionim partnerima izborila je danas veliku pobedu na parlamentarnim zborima koje su bojkotovali najuticajniji opozicioni političari a medjunarodna zajednica ih smatra nameštenim.

Pobeda na palamentarnim izborima omogućava Maduru potpunu kontrolu političkih institucija.

„Osvojili smo Nacionalnu skupštinu većinom glasova naroda. To je, bez sumnje, velika pobeda za demokratiju“, poručio je Maduro u televizijskom  obraćanju. 

Madurova Ujedinjena socijalistička partija Venecuele i koalicioni partneri osvojili su 67 odsto mesta u Nacionalnoj skupštini na jučerašnjim izborima, rekla je Indira Alfonzo, predsednica Nacionalnog izbornog saveta Venecuele. Ona je navela da je samo 31 odsto od 20 miliona registrovanih birača učestvovalo  na izborima.

Narodnom skupštinom je predsedavao Huan Gvaido, koga podržavaju SAD i desetine država koje Madura ne smatraju legitimnim predsednikom,  koji je pokušavao da otera Madura sa pozicije skoro dve godine i okonča krizu u Venecuelu.

Ishod izbora, medjutim, izgleda da slabi i Madura, koji je optužen da kontroliše glasanje, ali i Gvaida čiji pravni legitimitet počiva na predsedavanju nacionalnom Skupštinom. 

Opozicija se odlučila na bojkot izbora zbog odluke Vrhovnog suda o imenovanju nove izborne komisije,  izbacivši tri člana iz opozicionih stranaka.

Mali broj opozicionih partija koje nisu povezane sa Gvaidom učestvovao je na izborima. Kritičari kažu da je ovo Maduru omogućilo da održi privid regularnosti izbora.

Izbori su održani u vreme neizvesnosti zbog promene administracije u Vašingtonu.

Kao i odlazeći američki predsednik Donald Tramp, i novoizabrani Džozef Bajden naziva Madura diktatorom, ali je još nejasno kakav pristup će novi šef Bele kuće imati prema krizi u Venecueli.

U zemlji je sve dublja i ekonomska i politička kriza, uprkos činjenici da Venecuela ima najveće rezerve nafte na svetu.

Više od pet miliona ljudi pobeglo je iz Venecuele u prtehodnih nekoliko godina, što predstavlja najveći odliv stanovništva iz jedne zemlje posle ratom razorene Sirije.

Medjunarodni monetarni fond predvidja pad ovogodišnjeg bruto domaćeg proizvoda Venecuele od 25 odsto, dok hiperinflacija uništava vrednost njene valute, bolivara, koji sada vredi manje od milionitog dela dolara.

Maduro (58), koga je za naslednika odabrao pokojni popularni lider Venecuele Ugo Čaves, osvojio je drugi mandat 2018. godine, ali njegovi politički protivnici, kao i više država, odbijaju da mu priznaju legitimitet, navodeći da su ti predsednički izbori bili namešteni i da najpopularniji opozicionari nisu mogli da se kandiduju.

Gvaido (37) je prošle godine obećao da će zbaciti s vlasti Madura, a kao osnov da se proglasi za privremenog predsednika države koristio je činjenicu da je legalno izabrani predsednik parlamenta. 

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.