Mađarski ministar spoljnih poslova: “Izbori u Srbiji i ovde pokazali da je dobra odluka da zastupanje nacionalnih interesa”

0
(Beta/AP Photo/Darko Vojinovic, File)

(Beta) – Ministar spoljnih poslova i trgovine Mađarske Peter Sijarto izjavio je danas da su rezultati izbora u Srbiji i Mađarskoj dokaz da je dobra odluka zastupanje nacionalnih interesa na obe strane granice.

“Rezultati izbora dokazuju da je dobra odluka da zastupamo nacionalne interese i to na obe strane granice. To su nam naši građani, naši birači potpuno jasno dali do znanja. Jasno je bilo i nama, vladajućim strankama, da su mir i bezbednost građana prvobitni zadatak. Ovlašćenje koje smo dobili od građana obavezuje nas da još jače i jasnije zastupamo naše dosadašnje stavove. To znači da se nastavlja izgradnja istorijskog prijateljstva između Mađara i Srba, između Mađarske i Srbije”, izjavio je Sijarto nakon sastanka u Segedinu sa srpskim šefom diplomatije Nikolom Selakovićem.

Rezultate izbora ocenio je kao istorijske i čestitao Aleksandru Vučiću na pobedi na predsedničkim izborima, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

Mađarski ministar je istakao da je poslednjih godina urađeno mnogo da umesto istorijskog neprijateljstva bilo stvoreno istorijsko prijateljstvo dva naroda.

Selaković je na zajedničkoj konferenciji za novinare poručio da će Srbija i Mađarska nastaviti saradnju zasnovanu na međusobnom razumevanju i podršci, a kojoj, kako je naveo, posebno doprinose odlični odnosi predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Mađarske Viktora Orbana.

Građani Srbije i Mađarske, naveo je, na izborima 3. aprila rekli da se zalažu za očuvanje mira, bezbednosti, stabilnosti i time pokazali put kojim žele da njihove države idu.

“U neizvesnim i nimalo lakim okolnostima u kojima se nalazimo, glasna spremnost i podrška koju pružamo jedni drugima od ključne su važnosti, i zato mi je posebno drago što susretom sa ministrom Sijartom mogu da doprinesem nastavku naše saradnje”, istakao je Selaković.

Dodao je da će Srbija raditi na većem prisustvu srpskih kompanija u Mađarskoj, ali i ukazao da se treba angažovati radi zajedničkog prisustva na trećim tržištima, navodi se u saopštenju.

Zahvalio je Orbanu i Sijartu na “doslednoj, aktivnoj i veoma snažnoj podršci evrointegracijama Srbije”.