“Mađarska vizija budućnosti Evropske unije za nas je ozbiljan problem…”: Emotivna Angela Merkel nakon svađe sa Orbanom

0
Credit line: KENZO TRIBOUILLARD / AFP / Profimedia

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da mađarska vizija budućnosti Evropske unije predstavlja ozbiljan problem, jer se značajno razlikuje od vizija drugih članica.

„Svakako postoje vrlo duboko ukorenjene različite koncepcije i to vidimo kad posmatramo mađarske stavove o budućnosti Evropske unije“, rekla je Merkel novinarima nakon sastanka na vrhu u Briselu, obeleženog sporom Mađarske i drugih članica Unije.

„Predlozi Budimpešte za novopokrenutu Konferenciju o budućnosti Evrope, inicijativu koja bi trebalo da pruži nove ideje za reformu institucija Unije u narednom periodu, daleko su od onih koje bih ja dala“, rekla je nemačka kancelarka, prenela je Hina.

Merkel je istakla da je veliki problem i najava mađarskog premijera Viktora Orbana da želi smanjivanje ovlašćenja Evropskog parlamenta.

„U tom pogledu imamo veoma ozbiljan problem“, kazala je Merkel nakon napete i emocionalne rasprave povodom novog zakona u Mađarskoj, koji više od pola Evropske unije smatra diskriminatorskim i u suprotnosti sa osnovnim evropskim vrednostima.