“Mađarska vizija budućnosti Evropske unije za nas je ozbiljan problem…”: Emotivna Angela Merkel nakon svađe sa Orbanom

0

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da mađarska vizija budućnosti Evropske unije predstavlja ozbiljan problem, jer se značajno razlikuje od vizija drugih članica.

„Svakako postoje vrlo duboko ukorenjene različite koncepcije i to vidimo kad posmatramo mađarske stavove o budućnosti Evropske unije“, rekla je Merkel novinarima nakon sastanka na vrhu u Briselu, obeleženog sporom Mađarske i drugih članica Unije.

„Predlozi Budimpešte za novopokrenutu Konferenciju o budućnosti Evrope, inicijativu koja bi trebalo da pruži nove ideje za reformu institucija Unije u narednom periodu, daleko su od onih koje bih ja dala“, rekla je nemačka kancelarka, prenela je Hina.

Merkel je istakla da je veliki problem i najava mađarskog premijera Viktora Orbana da želi smanjivanje ovlašćenja Evropskog parlamenta.

„U tom pogledu imamo veoma ozbiljan problem“, kazala je Merkel nakon napete i emocionalne rasprave povodom novog zakona u Mađarskoj, koji više od pola Evropske unije smatra diskriminatorskim i u suprotnosti sa osnovnim evropskim vrednostima.