Novine koje se smatraju nezvaničnim glasilom Viktora Orbana objavile su pledoaje za izlazak iz Evropske unije. Tako je počela debata koje se do sada klonio i sam Orban. Ali, može biti da upravo on stoji iza cele priče, piše Dojče vele.

Mađarski list Magyar Nemzet („Mađarska nacija“), nezvanično glasilo vlasti, često se bavi puštanjem probnih balona, ukoliko je premijeru Viktoru Orbanu ili ministrima previše škakljivo da sami pokrenu temu. Tako je bilo prošle nedelje (15. avgust), kada je list pokrenuo raspravu o temi koja se brojala u tabue čak i za Orbana – da li Mađarska treba da napusti Evropsku uniju?

„Vreme je za razgovor o Huxitu“, naslovio je Magyar Nemzet nemačku verziju tog priloga. To je odjeknulo poput bombe: o tome su izvestili skoro svi veći mediji, opozicioni političari su se zgražavali, mnogi komentatori su izrazili zabrinutost.

To nije čudo kad se zna da su Mađari, uprkos dubokim političkim podelama, imali konsenzus u politici i društvu da je članstvo u EU nedodirljivo. To je jedan od retkih konsenzusa koji uopšte postoje u Mađarskoj.

„Napokon ozbiljno moramo razmotriti mogući izlazak iz saveza država koji krvari iz hiljadu rana, pokazuje imperijalne simptome i ponaša se potcenjivački i arogantno prema istočnoevropskim članicama“, piše list i nastavlja:

„Naši putevi su se razdvojili. Dok Zapad već svesno raskida s hrišćanskim moralom i svetskim poretkom i umjesto toga najavljuje izgradnju kosmopolitskog, bezličnog svetskog društva, koje se oslanja na bezgraničnu samodopadnost i samouništenje individue, mi, Mađari, Poljaci i Centralna Evropa, čvrsto se čvrsto držimo hiljadugodišnjih kulturnih i verskih temelja.“

Vlada je bila unapred informisana?

Članak je napisao politikolog Tamaš Fric, poznat po svojim radikalnim pozicijama na desnom rubu. No on nije politički autsajder nego vodeći član važnih organizacija bliskih Orbanu, poput Foruma civilnog udruživanja. Taj Forum organizuje takozvane „mirovne marševe“ – demonstracije moći Orbanove vlade s desetinama ili stotinama hiljada učesnika, na kojima se većinom čuju oštri govori protiv EU.

Zbog toga je verovatno da su vladajući krugovi bili unapred informirani o Fricovom članku ili su ga možda čak s njim dogovorili. Temu Huxit prošlih je sedmica načelo više mađarskih političara iz vladajuće stranke – ali samo indirektno.

Laslo Kover, predsednik mađarskog parlamenta, početkom jula je u jednom intervjuu izjavio da bi danas na referendumu o članstvu u EU „sasvim sigurno glasao protiv“. A ministar finansija Mihalji Varga prošle sedmice je rekao da bi na referendumu, doduše, trenutno glasao s „da“. Ali da bi to pitanje moglo dobiti novo značenje krajem decenije, kada Mađarska počne više uplaćivati u budžet EU nego što iz njega dobija.

Viktor Orban je ranije povremeno izjavljivao da „naravno, postoji i život izvan EU“, poslednji put 2016. u vezi s Brexitom. U najnovijoj raspravi se do sada nije izjasnio. No proteklih godina se sve češće i agresivnije sukobljavao s Briselom, nedavno oko mađarskog zakona kojim se zabranjuje takozvana homoseksualna i transseksualna propaganda. U tim sporovima Orban je sve jasnije govorio da odbija EU u sadašnjem obliku.

Mađarski opozicioni političari smatraju da se iza članka u listu Magyar Nemzet kriju Orban i njegovi saradnici. „Počela je Orbanova kampanja za izlazak naše domovine iz Evropske unije“, napisala je na Fejsbuku levo-zelena političarka Timea Sabo iz stranke Dijalog za Mađarsku. Slično su se izjasnili i skoro svi drugi opozicionari.

Trenutno izlazak iz EU još uvek nije u Orbanovom interesu, kaže mađarski politikolog Peter Kreko za DW. „Ali u njegovom je interesu okretanje javnog mnjenja protiv EU kako bi naspram Brisela imao ucenjivački potencijal mogućeg Huxita. Utoliko je njegov cilj povećanje neprijateljstva prema Uniji u Mađarskoj.“

Mađari još uvek proevropski orijentisani

Orban koristi i tvrdnju da Mađarska iz EU dobija sve manje novca i zato više ne može imati koristi od članstva, pojašnjava Kreko, koji radi na Institutu za humanističke nauke u Beču. Jer, u ispitivanjima javnog mnjenja Mađari kao jednu od najvećih prednosti EU navode upravo evropske fondove.

„No mora se jasno reći da je velika većina Mađara u načelu vrlo stabilno proevropski orijentisana“, ističe Kreko. Zato bi, smatra on, preterana propaganda protiv EU mogla biti Orbanova taktička greška pred izbore idućeg proleća. Kreko dodaje da bi to neodlučne birače moglo da pogura ka opoziciji.

Komentar(1)

  1. Bobby
    21. август 2021. 15:01

    Не улазећи у разлоге, уз сличну ситуацију у још (по)неким земљама, Београд би морао да смогне снаге да у будућност односа са ЕУ погледа без опререћења тренутном бедом и бесперспективношћу и да покуша да цео тај процес "чланства" постави на потпуно другачије основе. Пуно чланство, како се да приметити из примера Велике Британије, Пољске, а ево и Мађарске, носи са собом превелик терет наметања унутарполитичких и спољнополитичких проблема. Неких мање, неких више. Стога је сада боље све то још једном размотрити него давати "динар за улаз у коло", а после се и не зна колико, из примера Велике Британије, да се изађе "из кола". Ми те паре, ни после било ког времена проведеног у ЕУ не би имали и били би и остали обичан "еуропски плацдарм" за пласирање разноразних, често сулудих политичких пројеката, на свим пољима, са данас немогућом проценом птете по националне интересе. Стога је крајње време да се са ЕУ ствари поставе на потпуно другачије основе, да наш циљ буде максимално у неком степену придруженог чланства, што не значи и "сламање срца" онима загледаним у европске фондове, јер апсолутно не постоји ни њихова заинтересованост да на својим границама имају државе заостале у сваком погледу, типа некаквих емиграционих "бомби". Овакве "лекције" су одличне за учење, само да ли има спремних да уче ?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.