Mađarska odobrila još jednu kinesku i indijsku vakcinu: “Dostupno sedam različitih cepiva…”

0

(Beta-AP) – Mađarska je odobrila još dve vakcine protiv koronavirusa, nezavisno od Evropske unije, izjavili su danas zvaničnici u Budimpešti.

Mađarsko regulatorno telo odobrilo je Konvidesija (Convidecia), vakcinu kineskog proizvođača (CanSino Biologics) i indijsku vakcinu Kovišild (Covishield), rekla je na onlajn pres brifingu zvaničnica Sesilija Miler (Cecilia Muller).

Današnjom odlukom u Mađarskoj je dostupno sedam vakcina, uključujući ranije odobrene vakcine Fajzer, Moderna, Astrazeneka, Sinofarm i Sputnjik V.

“Uvereni smo da povećanjem vrsta vakcina možemo da povećamo njihov kvantitet i pružimo stanovništvu priliku da se vakciniše što je moguće šire”, rekla je Milerova.

Konvidesija se daje u jednoj dozi i vektorska je vakcina koja je odobrena u Kini, Pakistanu i Meksiku, a Kovišild je indijska verzija britansko-švedske Astrazeneke.

Mađarska ima drugu najvišu stopu vakcinacije u EU sa oko 16 odsto stanovnika koje je primilo najmanje jednu dozu, u poređenju sa prosekom u Uniji od oko devet odsto. Ona je prva u EU počela da koristi vakcine iz Rusije i Kine.

Milerova nije navela kada i koliko doza vakcina će stići u Mađarsku.

U Mađarskoj je do sada preminulo više od 18.000 ljudi od posledica koronavirusa.