“Mačke” neslavni favoriti za “Zlatnu malinu”: Čak osam nominacija za mjuzikl nazvan “najgore što se mačkama dogodilo posle pasa”

0

Filmska adaptacija poznatog mjuzikla “Mačke” nominovana je za nagradu Zlatna malina, za najgore filmsko ostvarenje u protekloj godini, a tu “čast” su dobile i četiri “krznene zvezde” tog filma, utemeljenog na jednoj od najdugovečnijih pozorišnih predstava u svetu koja je svoju premijeru imala 1980. godine.

Zlatna malina (Golden Raspberry Award ili skraćeno Razzie), nagrada je koja se dodeljuje za najgora filmska ostvarenja, a utemeljena je 1980. kao suprotnost holivudskim Oskarima.

“Razzies” se dodeljuju svake godine dan pre Oskara i radi se o tradicionalnom godišnjem običaju ruganja svetu filma.

Za uloge u “Mačkama” za Zlatne maline su nominovane i četiri filmske zvezde: Džejms Korden, Džudi Denč, Rebel Vilson i Frančeska Hejvard. Sveukupno bi taj filmski mjuzikl mogao da primi čak osam “gorkih” malina, a za prvo mesto najgoreg filmskog ostvarenja u protekloj godini bori se sa filmovima Tajlera Oerija “A Madea Family Reunion” i Stalonevog “Rambo: Last Blood”.

Ali, račune bi mogli da im pomrse psihološki triler “The Fanatic” i horor “The Haunting of Sharon Stone”.

“Mačke” su premijerno prikazane u decembru i odmah su izazvale ruganje i zgražavanja filmskih kritičara. Film, čija je produkcija koštala 95 miliona dolara, podbacio je i u bioskopskim blagajnama.

Reditelj Tom Huper ostaće tako zapamćen kao režiser koji nije uspeo u nameri da čuveni pozorišni mjuzikl pretoči u uspešan film iako se radi o Oskarom nagrađenom reditelju za “Kraljev govor” 2010. i koji je uspešno režirao mjuzikl “Jadnici” prema romanu Viktora Igoa.

Njegova filmska adaptacija popularnog mjuzikla Enrdjua Lojda Vebera sa odabranim pesmama T.S. Eliota i nadopunjena vrhunskim plesačima i plesnim koreografijama, pod vođstvom nagrađivanog koreografa Endija Blankenbulera, ne samo da se kritičarima nije svidela već su je sasekli.

Filmski kritičar portala “The Beat” napisao je da je film “najgore što se mačkama dogodilo nakon pojave pasa”.

Kritičarima se nisu svidele ni glumačka izvođenja, specijalni efekti (posebno digitalno obrađena krzna koja su im grozna i jeziva), priča im je besmislena, mračna i previše seksualizovana.

Neke je film toliko naljutio da mu nisu bili u stanju dati nikakvu ocenu, poput novinara iz “The Telegrapha”, koji mu je dao nula zvezdica.

Pozorišne “Mačke” je, inače, do danas pogledalo više od 81 miliona ljudi u više od pedeset zemalja širom sveta, a preveden je na devetnaest jezika. Na Brodveju se predstava izvodila neprekidno 18 godina i osvojila je čak sedam nagrada Toni za najbolji mjuzikl, a obe originalne produkcije osvojile su nagradu Gremi.