Luxoft otvorio 300 radnih mesta u Srbiji, u planu trostruko više zaposlenih sledeće godine

  Najveća potražnja za stručnjacima za rad na softverima za auto-industriju, bankarski sektor, logistiku, zdravstvo

  0
  Fotografije: Luxoft

  Dobro obrazovanje naših stručnjaka i kvalitet isporuke najveće su prednosti srpskog IT tržišta, a velike svetske kompanije utrkuju se koja će domaćim inženjerima i developerima ponuditi bolje uslove. Jedan od svetskih IT lidera, Luxoft, deo globalnog IT giganta DXC Technology, nedavno je otvorio kancelariju u Srbiji. Luxoft domaćim ekspertima nudi sve prednosti rada u globalnoj korporaciji, koja je u mnogim zemljama širom sveta u kojima posluje, proglašena za najbolju IT kompaniju.

  “U ovom trenutku Luxoft ima 300 otvorenih pozicija. Trenutno imamo 800 zaposlenih, za Srbiju ćemo imati stalno otvorene pozicije za programere, a naš plan je trostruko više zaposlenih sledeće godine u ovo vreme. Očekujemo najveći odziv u Beogradu, ali pošto se u Luxoftu radi uglavnom ’remote’, nemamo nikakvih ograničenja da zapošljavamo kandidate iz bilo kog dela Srbije, jer postoji izbor rada od kuće”, kaže Mihajlo Poštić, direktor Luxofta u Srbiji.

  Luxoft pruža usluge u brojnim oblastima u 25 zemalja u kojima posluje, te stručnjaci ove kompanije rade na softverskim rešenjima za auto-industriju, banke, telekomunikacione kompanije, zdravstvo, medije. Stoga su lokalnim IT ekspertima u Srbiji, u skladu sa njihovim profesionalnim afinitetima, na raspolaganju raznovrsni projekti u internacionalnim timovima Luxofta.

  Inovativne tehnologije koje banke koriste za digitalni onbording, risk menadžment, platforme za remote banking, centralizovane trading platforme – projekti su sektora za banking and capital markets, dok su veštačka inteligencija i machine learning dostignuća u fokusu sektora za automobilski softver.

  “Razvoj softvera za auto-industriju je u Srbiji još uvek u povoju, i Luxoft je odlična šansa za stručnjake koji su za nju zainteresovani. Fakulteti u Srbiji obezbeđuju odličnu bazu za ovu oblast, pre svega su to C, C++ i C embeded programski jezici, a mi pružamo jedinstvenu nadogradnju znanja u praktičnom radu”, kaže Anton Bardšev, direktor odeljenja za automobilski softver, i ističe veliku prednost Srbije kao lokacije: “Srbija se nalazi usred Evrope, i dolaskom na ovu lokaciju Luxoft se fizički približio velikim evropskim proizvođačima automobila sa kojima sarađuje. Činjenica da su nam sada dostupniji i sami hardveri, odnosno automobili za testiranje, znatno povećava brzinu isporuke rešenja.”

  Luxoft cross-industry solutions nudi vrhunska digitalna rešenja u raznim sferama, a Aleksej Kosincev, direktor ovog sektora u Srbiji, ističe projekte u oblasti ritejla, telekomunikacija i logistike: “Razvijamo platforme koje omogućavaju kompanijama da vrše monitoring i kontrolu rizika vezanih za lanac snabdevanja. Takođe, naš vrhunski application security tim razvija sigurnosna rešenja za jednu od najvećih svetskih telekomunikacionih kompanija.”

  Projekti iz oblasti zdravstva zauzimaju značajno mesto u Luxoft portfoliju, kaže Aleksander Žirma, koji je zadužen za healthcare & life sciences projekte: “U oblasti stomatologije radimo na, mogu slobodno reći – revolucionarnim projektima, koji će izmeniti dosadašnju ortodontsku praksu. Naš rastući tim u Beogradu razvija najsavremeniju ortodontsku platformu koja obuhvata sve faze procesa – od skeniranja vilice 3D tehnologijom do 3D printa koji prikazuje finalni izgled.”

  Mihajlo Poštić smatra da kao država moramo još raditi na većem volumenu obrazovanja IT stručnjaka, kako bi kapacitet zadovoljio veliku potražnju. “Na primer, samo Luxoft može zaposliti bukvalno sve softverske inženjere koji diplomiraju na Beogradskom univerzitetu”, zaključuje Poštić.

  Luxoft auto-sektor u brojkama

  · 3.500+ zaposlenih u auto-sektoru u 25 zemalja sveta

  · 200 stručnjaka u auto-sektoru u Srbiji

  · 45+ aktivnih klijenata širom sveta

  · 10 projekata za Premium OEM i Tier-1 klijente rade timovi iz Srbije