Lutovac poslao pismo Antonijeviću: “Ne želimo razgovore o parcijalnim aspektima izbornog procesa, razmotriti predlog ekspertske grupe”

0
Foto: Tanjug

Predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac uputio je pismo jednom od organizatora okruglog stola vlasti i opozicije o izbornim uslovima Milanu Antonijeviću u kome ga je obavestio da ne žele razgovore o parcijalnim aspektima izbornog procesa, već da je neophodno razmotriti sveobuhvatni predlog za slobodne i poštene izbore.

Prema pisanju Bete koje prenosi N1, Lutovac je u pismu naveo da je na sva tri okrugla stola na kojima je učestvovao predložio u ime potpisnika Sporazuma s narodom, da umesto razgovora o parcijalnim aspektima izbornog procesa razmotre sveobuhvatni predlog za slobodne i poštene izbore koji je sačinila nezavisna ekspertska grupa u ime građana koji protestuju i u ime svih građana Srbije.

On je rekao da je predložio da zajednički rade na dve stvari: da taj predlog učine boljim tako što će predloge CRTE, Cesid-a i drugih specijalizvanih nevladinih organizacija ugraditi i na tome da to što se dogovore sprovedu u delo.

“Nije bilo reakcije na ovaj razložan i racionalan predlog koji bi vodio postizanju sveobuhvatnog opšteprihvatljivog sporazuma, te ovom prilikom još jednom predlažem da se prihvati od strane svih učesnika”, naveo je Lutovac u odgovoru na Antonijevićev poziv da učestvuje u četvrtom okruglom stolu koji je juče održan na FPN.

Lutovac je napisao i da kada bi sve predloženo uradili Srbija ne bi u potpunosti imala uslove za fer i slobodne izbore jer nema vladavine prava, podele vlasti, nezavisnog sudstva, ali bi to predstavljalo prvi korak u dobrom smeru.

Na Fakuletu političkih nauka u četvrtak, 5. septembra održan je četvrti po redu okrugli sto vlasti i opozicije o izbornim uslovima. Predstavnici Saveza za Srbiju u kom je i DS nisu došli jer kako su ranije saopštili taj format sastanka ne daje konkretne rezultate.