Predsednik Demokratske stranke (DS) Zoran Lutovac ocenio je da, „kako trenutno stoje stvari, 2. juna neće biti ni slobodnih i poštenih izbora, niti bojkota“.

Lutovac je u autorskom tekstu za portal Nova.rs naveo da pravih izbora nema bez normalnih izbornih uslova, dok bojkota nema bez opšteg bojkota svih relevantnih aktera na svim nivoima.

„(Koalicija) ‘Srbija protiv nasilja’ nije jedinstvena, a to je preduslov za uspeh bojkota ili za uspeh na ‘izborima’. Za uspeh bojkota je potreban opšti bojkot, a za uspeh na izborima, ma kakvi oni bili, potreban je najširi politički i društveni savez i zajednički opšte prihvatljivi kandidat za gradonačelnika“, ocenio je on.

Prema njegovim rečima, bez jedinstva nema uspeha ni u bojkotu, ni na izborima, odnosno bez jedinstva koalicije „Srbija protiv nasilja“ nema „ključne pretpostavke za uspeh bilo kog scenarija“.

„Na žalost, upravo to se desilo. Koalicija se rastopila kao pahulja na dlanu i stvorio se scenario koji nas udaljava od uspeha: jedni su za izlazak na sve izbore, a drugi nisu za izlazak na beogradske izbore“, dodao je Lutovac.

Predsednik DS smatra da na kraju sve stranke nekadašnje koalicije „Srbija protiv nasilja“ izlaze na izbore, jedino što neki ne izlaze na beogradske i izbore u još ponekim gradovima i opštinama.

„Pomalo je apsurdno da borbu za izborne uslove nastavljaju oni koji izlaze na izbore, a oni koji ne izlaze ne bore se unutar parlamenta za te uslove, iako je ključni argument ostanka u parlamentu bio institucionalna borba“, ocenio je on.

Lutovac je dodao i da je nakon svega ostalo da „visi u vazduhu“ pitanje da li će oni koji izlaze na izbore dati legitimitet novoj izbornoj krađi, sam odgovarajući da neće, jer „krađa je krađa i niko ne može da oslobodi odgovornosti one koji su krali“.

Pitanje je, prema njegovim rečima, samo šta može da se uradi ako dođe do nove drastične krađe na izborima.

Demokratska stranka bila je deo koalicije „Srbija protiv nasilja“ na izborima 17. decembra 2023. godine, koju su činili i Narodni pokret Srbije, Stranka slobode i pravde, Zeleno-levi front, Srbija centar, Zajedno, Novo lice Srbije, Pokret slobodnih građana i Ekološki ustanak.

Stranka slobode i pravde, Srbija centar i Zajedno saopštile su da na beogradskim izborima 2. juna neće učestvovati, dok će ostale stranke, uključujući i DS, na izborima nastupiti u koaliciji „Biram borbu“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.