“Lusi” lovi asteroide u misiji koja će trajati 12 godina: NASA lansirala svemirsku letilicu u projektu vrednom skoro milijardu dolara…

0

(Beta) – Američka svemirska agencija NASA lansirala je danas u svemir svemirsku letelicu koja treba prouči trojanske asteroide u orbiti Jupitera.

Lovac na asteroide Lusi je po lansiranju iz Kejp Kanaverala na Floridi započeo dvanaest godina dugo putovanje koje treba da pruži bolje razumevanje nastanka Sunčevog sistema.

Svemirska letelica će oko 2025. proleteli pored prvog asteroida, nazvanog Donaldjohanson, koji se nalazi između Marsa i Jupitera.

Zatim će krajem ove decenije proleteti pored još pet asteroida i napokon 2033. pored još dva, svaki put na udaljenosti manjoj od 600 milja. Među asterodima, najveći ima prečnik od oko 113 km.

Oko 7.000 poznatih trojanskih asteroida kruže oko Sunca u dve grupe, jedna pre Jupitera, druga posle njega. Naučnici žele da prouče njihov sastav i preciznu gustinu, masu i zapreminu.

Lusi je dobila ime po 3,2 miliona godina starim skeletnim ostacima ljudskog pretka koji su pronađeni u Etiopiji pre skoro pola veka.

Misija će tokom svih 12 godina lova na asteroide koštati 981 milion dolara.