Lukašenko zapretio odmazdom svakom ko napadne Belorusiju: “Ne dirajte nas i nećemo ni mi vas”

0
EPA-EFE/SHAMIL ZHUMATOV / POOL

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko u subotu je zapretio vojnom odmazdom svakome ko napadne njegovu zemlju budući da napetosti oko rata u susednoj Ukrajini i dalje rastu.

On je uoči beloruskog Dana nezavisnosti rekao da je naredio svojim oružanim snagama da gađaju središta odlučivanja zapadnih prestonica u slučaju napada na Belorusiju, prenosi beloruska novinska agencija Belta.

“Ne dirajte nas i mi nećemo dirati vas, poručio je , a prenosi HRT.

“Ako se usudite da napadnete, kako planiraju, južni Gomelj ili Mozirsku rafineriju nafte, aerodrom, aerodrome u Lunincu ili Brestu, odgovor će biti momentalan. U jednoj sekundi! Imamo šta da odgovorimo”, rekao je Lukašenko i naglasio da su centri na dohvat ruke od projektila i da neće gledati ko sedi u kancelarijama ili palatama, ali da će odgovor biti nedvosmislen.

On je naveo i da je njegov zadatak kao predsednika da štiti zemlju, prenosi Belta.

Uprkos činjenici da je Rusija započela rat u Ukrajini, Moskva i njen verni saveznik Minsk više puta su pokušali da se prikažu kao žrtve navodno neprijateljske politike Zapada i NATO-a.

Od početka sukoba u Ukrajini krajem februara strahuje se da će se Belorusija zvanično pridružiti Rusiji u ratu, a Lukašenko je priznao da su ruski projektili ispaljeni na Ukrajinu sa beloruske teritorije u prvim nedeljama invazije.

Početkom nedelje, na samitu u Madridu, NATO je odlučio da značajno ojača svoje istočno krilo i započne proces prijema Finske i Švedske u odbrambeni savez.

Ruski predsednik Vladimir Putin tada je najavio nameru da na mogući transfer NATO trupa u Finsku odgovori proporcionalnim razmeštanjem ruskih trupa u regionu.