“Lukašenko je izgubio svaki legitimitet u očima naroda…” Tihanovska poziva EU da odbaci rezultate izbora u Belorusiji

0
Beta - Sviatlana Tsikhanouskaya campaign office vis AP

Beloruska opozicionarka Svetlana Tihanovska pozvala je danas EU da odbaci rezultate “lažnih” predsedničkih izbora od 9. avgusta koji su omogućili Aleksandru Lukašenku šesti mandat na čelu države.

“Pozivam vas da ne priznate te lažne izbore. Lukašenko je izgubio svaki legitimitet u očima našeg naroda i sveta”, izjavila je Tihanovska u video poruci Savetu Evrope koja je emitovana na Jutjubu.

Tihanovska je navela da “izbori od 9. avgusta nisu bili ni pošteni ni transparentni” i da su “rezultati falsifikovani”, a da su “ljudi, koji su išli da brane svoje glasove na ulicama svojih gradova širom Belorusije, brutalno prebijani, zatvarani i mučeni”.

“To se događa i sada, usred Evrope”, poručila je Tihanovska.

Belorusija je tema današnjeg vanrednog samita EU na kojem će biti reči o proširenju sankcija na beloruske zvaničnike nakon što je u petak odobreno sankcionisanje represije posle spornih predsedničkih izbora.

Tihanovska koja se 11. avgusta sklonila u Litvaniju, u poruci je takodje rekla da je cilj formiranja opozicionog Prelaznog saveta da se olakša miran prenos vlasti putem dijaloga.

“On će odmah raspisati nove, fer i demokratske predsedničke izbore pod međunarodnim nadzorom”, rekla je ona.

Lukašenko je juče optužio opoziciju da pokušava da se “dokopa vlasti” i zapretio da će “ohladiti neke glave”.

Lukašenko je, prema zvaničnim rezultatima, osvojio 80 odsto glasova, a Tihanovska 10 odsto. Na izborima nije bilo posmatrača OEBS-a pošto beloruske vlasti nisu na vreme uputile poziv.

Od spornih izbora, sve je veći pritisak na Lukašenka koji je na vlasti od 1994. On se suočava sa svakodnevnim demonstracijama i talasom štrajkova u oblasti industrije koja je od vitalnog značaja za privredu Belorusije.

(Beta)