“Ludačka košulja, prisilno hranjenje i druge radosti, tako mi prete”: Navaljni ne odustaje od štrajka glađu…

0
social media / East2West News / Profimedia

Ruski opozicioni lider Aleksej Navaljni je rekao da su mu zatvorske vlasti pretile ludačkom košuljom kako bi ga na silu hranili ukoliko ne odustane od štrajka glađu, koji sada već ozbiljno ugrožava njegovo zdravlje, prenosi Rojters.

Navaljni (44), protivnik ruskog predsednika Vladimira Putina, najavio je štrajk glađu krajem marta u znak protesta zbog, kako je rekao, odbijanja zatvorskih vlasti da ga adekvatno leče od akutnih bolova u leđima i nogama.

Zatvorske vlasti tvrde da su mu ponudile odgovarajuće lečenje, ali da je odbio i da insistira da ga leči lekar po njegovom izboru izvan ustanove. Taj zahtev je, međutim, odbijen.

U postu na njegovoj Instagram stranici, na kojoj saveznici Navaljnog objavljuju ažurirane vesti koje se baziraju na podacima dobijenim od njegovih advokata koji ga redovno posećuju, navodi se da je Navaljni ima vrtoglavicu, ali da može da hoda.

“Jutros je nada mnom stajala žena pukovnik koja je govorila: vaši testovi krvi pokazuju ozbiljno pogoršanje vašeg zdravlja i postoji rizik. Ako se ne odreknete štrajka glađu, spremni smo da počnemo da vas hranimo na silu”, napisao je Navaljni.

“Nastavila je da mi govori o užicima prisilnog hranjenja, ludačkoj košulji i drugi radostima”, naveo je na Instagramu.

Navaljni je zatvoren u februaru na dve i po godine zbog kršenja uslovne slobode. On je uhapšen na ruskoj granici 17. januara, po povratku iz Nemačke gde se oporavljao od trovanja nervnim agensom.

Kao dugogodišnji kritičar ruskog predsednika, Navaljni je organizovao brojne proteste protiv Kremlja i na društvenim mrežama ukazivao na navodnu “korupciju visokih ruskih zvaničnika”.

Lokalana zatvorska služba Vladimirskoj oblasti, gde je Navaljni u pritvoru, nije odgovorila na pisani zahtev Rojtersa za komentar povodom ovog konkretnog slučaja.