Jedan od najznačajnijih klavirskih dua na našim prostorima, LP Duo, predstavio je danas album „Duality“, u izdanju Universal Music Serbia.

Osim što ga je moguće pronaći na svim dostupnim servisima, album je dostupani na ploči i CD-u.

„Duality“po prvi put na jednom mestu okuplja autorske kompozicije pisane za izvođenje na hibridnim klavirima LP Dua, potpuno novom instrumentu razvijenom tokom istraživačkog projekta Quantum Music, koji prvi put u takvu vezu dovodi muziku i kvantnu fiziku.

„Kao LP Duo, do sada smo svirali kompozicije drugih kompozitora, a sada je to nešto naše. Pritom, ograničavamo se od potencijalne mogućnosti da nam neko kaže kako smo ili kako je trebalo da izvedemo neku kompoziciju po pitanju stila, izvedbe… Naravno, sama interpretacija je živa stvar i izvoditi različitu muziku je jako kreativno, ali interpretacija svoje muzike je nešto posebno –tu opet nailazimo na momenat dualnosti između komponovanja i izvođenja komponovanog, kada dajete nešto više sebe“, objašnjavaju Sonja Lončari Andrija Pavlović.

Motiv dualnosti javlja se i u njima karakterističnom spoju digitalnog i akustičnog, tehnologije i kreacije, dok LP Duo donosi jedinstvenu inovaciju u komponovanju i izvođenju nove klavirske muzike.

„Delovalo nam je kao super ideja da nazivomalbumadirektno opišemo motiv koji nas je pratio tokom cele karijere u različitim formama, a to je dualnost. U našem slučaju, ona ne deluje kao nešto što je crno ili belo, čak ni u situacijama digitalno –akustično ili čak muško –žensko. Umesto toga, trudimo seda zađemo dublje u propitivanje tih odnosa, kao i momenata balansa. Na kraju, iako se centri teže menjaju, balans je uspostavljen konstantno“, dodaju Sonja i Andrija.Kako bi na tu temu, ali i o čitavom albumu mogli da diskutuju sa ljubiteljima njihove muzike i saradnicima, LP Duo će „Duality“ promociju održati u Muzičkoj kući Metropolis u subotu, 21. septembra, sa početkom u 18 časova.

Album „Duality“ LP Duo je u prethodnom periodu najavio sa tri singla –„Analog Love“, „Prince de Galles“i „Lemon, Honey, Ginger“, zajedno sa spotovima za prva dva. Spot za „Analog Love“ još jednom je prikazao sjajnu saradnju dua sa rediteljem Lazarom Bodrožom, a sve je smešteno u zadivljujući prostor Palate Srbije.

Ove, ali i sve druge nove kompozicije, duo će izvesti na koncertu u Novosadskoj sinagogi 11. oktobra.Od 2004. godine Sonja Lončar i Andrija Pavlović, poznati u svetu muzike kao LP Duo, istovremeno su eksperimentisali sa beskrajnim mogućnostima sviranja na dva klavira i razvijali novi pristup savremenoj klavirskoj muzici. Od tada, brišući granice između kamernog ansambla i rok benda, i pod imenom LP Duo, postali su jedan od trenutno najuspešnijih klavirskih dua.Tokom svoje bogate izvođačke karijere,nastupalisu u koncertnim dvoranama kao što su Karnegi hol u Njujorkui Džon F. Kenedi centar za scensku umetnost u Vašingtonu, na brojnim festivalima i solističkim turnejama širom Evrope, SAD-a i Azije, sa stalnim koncertima širom regije Zapadnog Balkana. LP Duo proglašen je jednim od 8 najboljih svetskih klavirskih dua na najvećem svetskom takmičenju Dranoff Miami Two Pianos u Majamiju (Florida) 2008. godine.Osim toga,uručenaim jenagrada Grada Beograda za stvaralaštvo mladih, kao i godišnja nagrada Udruženja muzičkih umetnika Srbije (UMUS) za najbolje mlade umetnike. Ne treba zanemariti činjenicu da su osvojili nagradu Bryno Frey Stiftung Landes u Nemačkoj koja se inače dodeljuje samo nemačkim državljanima.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.