Lovac retkih boca viskija: Vijetmanac u Ginisovoj knjizi rekorda zbog najfinijh boca pića

0
Foto: Profimedia

Vijetnamski biznismen Vijet Ngujen Din Tuan vlasnik je najvrednije zbirke viskija na svetu, a informaciju je potvrdila i Ginisova knjiga rekorda.

Vijet u posedu ima 535 najređih, najstarijih i najfinijih boca škotskoga i japanskog viskija, piše Forbs.

Stručnjaci kompanije Rare Whisky 101 (RW101) vrednost zbirke procenili su na približno 12,5 miliona evra, a rekord je potvrđen i u Ginisovoj knjizi rekorda.

Vijet je vlasnik kompletne kolekcije “Macallan Fine and Rare” viskija, uključujući i onu iz 1926. godine. Te godine proizvedeno je samo 40 boca, a Viet ih poseduje čak tri.

Boca “The Macallana” 1926. nedavno je prodata za gotovo 1,75 miliona dolara.

U Vijetovoj kolekciji je i jedna od samo 12 postojećih boca najstarijeg “Bowmore” viskija. Slična boca nedavno je prodata na aukciji za oko 350.000 evra.

Ima i jednu od samo 24 boce starog “Springbanka” iz 1919. godine.

Viet skuplja retke i stare boce viskija već više od 20 godina. Sve su pod ključem u salonu viskija koji se nalazi u njegovoj kući.

“Za mene je skupljanje boca viskija čista strast. Svaki slobodan trenutak koristim da bih pretraživao internet strane na kojima se na aukcijama nude retke i poznate vrste viskija iz celog sveta. Kada je posredi moja kolekcija, ne planiram da prodam nijednu, ali baš nijednu bocu. Zapravo, nastaviću ‘lov’ na još starije i ređe boce”, kazao je Vijet.