„Empirijska analiza koju smo sproveli pokazuje da bi dugoročni privredni rast Srbije mogao da se ubrza za oko jedan odsto godišnje, odnosno da bude trajno oko 4,5 odsto, kada bi Srbija po vladavini prava i suzbijanju korupcije dostigla prosek Centralne i Istočne Evrope – što nije nedostižno jer to i dalje nisu standardi Nemačke ili Švedske. A preostali deo razlike do rasta od pet odsto koliko bi Srbija trebalo stalno da postiže, dobrim delom leži u nedovoljno kvalitetnom obrazovnom sistemu, što opet ukazuje na važnost sprovođenja strukturnih reformi. I to nažalost nije sve“, rekao je u razgovoru za Nedeljnik Pavle Petrović, predsednik Fiskalnog saveta i dopisni član SANU.

„Ono što je još opasniji efekat nerazvijenih institucija i izostanka reformi jeste to što podstiču emigraciju radno sposobnog stanovništva iz zemlje“, rekao je on.

On je ispričao kako su ekonometrijske analize podataka o emigracijama za sve zemlje CIE uključujući i Srbiju pokazali da na iseljavanje stanovnika najviše utiče to koliko je dobro država uređena.

„Lošije uređene države koje imaju visoku korupciju, nizak nivo vladavine prava, loš kvalitet javnih usluga (zdravstvo, prosveta) gube najviše stanovnika. Upravo zato se dešava da su emigracije iz relativno dobro uređenih zemalja poput Letonije i Litvanije upola manje nego iz Hrvatske iako je prosečna plata u ove dve baltičke zemlje oko 830 evra, tj. osetno je niža nego u Hrvatskoj – ali su institucije i usluge koje pruža država daleko bolje u Litvaniji i Letoniji nego u Hrvatskoj“, rekao je Pavle Petrović.

Pavle Petrović je za novi Nedeljnik govorio i kako može da se reši problem emigracije, koliko Srbija gubi zbog loših institucija, šta koči privredni rast Srbije, koje su primedbe Fiskalnog saveta na budžet, a šta su njihove preporuke Vladi Srbije…

CEO TEKST INTERVJUA U NOVOM NEDELJNIKU KOJI JE NA KISOCIMA OD ČETVRTKA 27. FEBRUARA

DIGITALNO IZDANJE DOSTUPNO NA NOVINARNICA.NET

Komentar(1)

  1. Bobby
    27. фебруар 2020. 18:17

    Нико нема два живота (иако 51% становништва верује у загробни живот), да би чеако деценијама да овде неко коначно успостави државу, онако каква јој је дефиниција, односно као организовано друштво.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.