Los Anđeles Remsi su novi šampioni. Kada se “sve ili ništa” isplati: Superboul o kom će se pričati

0
Foto: Beta (AP Photo/Julio Cortez)

Los Anđeles Remsi su novi NFL šampioni. Oni su u 56. izdanju Superboula savladali ekipu Sinsinati Bengalsa rezultatom 23:20, u vrlo zanimljivoj utakmici.

Možda ovaj Superboul nije u svakom trenutku bio na nivou po kvalitetu igre oba tima, ali je pružio svim ljubiteljima američkog fudbala sve ono što ovaj sport sa sobom nosi: uzbuđenje, prekorete, kreativnost, čvrstinu i trenutke koji odlučuju.

Remsi su bolje počeli meč, poveli 13:3, upropastili priliku za ekstra-poen i bukvalno do svog poslednjeg drajva bili inferiorni.

Bengalsi su napravili seriju 17:0 i izgledalo je da su u mentalnoj prednosti.

Kao da je povreda Odela Bekama Džuniora, koji je timu Remsa bio glavna hvatačka opcija, uz Kupera Kapa, poremetila napad Mekvejevog tima.

Međutim, upravo u tim trenucima, odbrana Remsa bila je na vrhuncu. Nisu dozvolili Bengalsima da vežu dva prva dauna veoma dugo, Burou je bio sekovan i bio je pod velikim pritiskom, a trenutak kada je zablistao bio je u prvim sekundama drugog poluvremena kada su Bengalsi zbog njegove kreativnosti i odličnog pasa i nagrađeni tačdaunom.

Ispostaviće se da je poslednji drajv Remsa bio ključan.

Dugo su držali loptu, trošili vreme i iako su imali priliku da prebace pritisak na protivnika i oslone se na svoju odbranu, Mekvej je odlučio da u četvrtom daunu za jednu jardu ostavi na terenu svoju ofanzivnu liniju i ide na pobedu.

Kuper Kap je u poslednjem drajvu vezao gotovo 70 jardi i bukvalno sam doneo loptu u end zonu.

Neko će, do duše reći, da su mu u tome pomogle sudije.

Remsi su u jednom trenutku bili u crvenoj zoni, ali im je ponestajalo napada, kada su Bengalsi kažnjeni za vrlo blag kontakt na Kuperu Kapu, pa su Remsi dobili novi prvi daun.

To je posebno iznenadilo jer sudije u većem delu utakmice nisu želele da budu aktivne, nisu bacale zastavice i za mnogo važnije stvari.

Upravo kod tačdauna Bengalsa na samom startu drugog poluvremena Higins je vrlo vidljivo povukao facemask Remzija, pre nego što je utrčao slavodobitno u end zonu.

Tada nije bilo reakcije, pa su mnogi ostali u čudu što su sudije reagovale na nekoliko jardi od end zone Sinsinatija i na nešto više od minut do kraja.

Na kraju su Bengalsi dobili upravo toliko vremena da pri rezultatu 23:20, sa tri tajmauta u džepu, svoju sudbinu ispišu sami. I nisu uspeli. Tejlor je izabrao čudan redosled akcija, nije se odlučio za nošenje, nego za bacanje, iako je ovo prvo bilo sigurna i učinkovitija opcija tokom ove utakmice.

Sve je završeno kada je Aron Donald brutalno oborio Džoa Buroa i ostavio veliku zvezdu i buduće zaštitno lice NFL-a bez Lombardijevog trofeja.

Kada se sva uzbuđenja, grubost, sudijske odluke i kreativnost zbroje sa vrlo zanimljivim šou programom na poluvremenu, 56. izdanje Superboula moglo je da zadovolji veliki broj navijača koji su bili uz prenos najvažnije utakmice američkog sporta.

Remsi su rizikovali, doveli u tim “kapitalce”, velike igrače, odigrali na “sve ili ništa” i sada su novi šampioni.