Lordan Zafranović: Koliko film “Dara iz Jasenovca” ima sličnosti sa scenarijom “Djeca Kozare” odgovoriće pravnici. Antonijević je odbio moje scenarije…

0
Foto Screenshoot/Youtube

Da li i koliko film “Dara iz Jasenovca” ima sličnosti sa scenarijom Arsena Diklića “Djeca Kozare” na to pitanje će odgovoriti pravnici u Srbiji, Americi i svim zemljama, gde taj film bude prikazan, rekao je reditelj Lordan Zafranović. On je naveo da bez obzira na sve, ne odustaje od snimanja i da mu je želja da “filmom udari na zlo, ali i da pronađe ljudskost u kojoj čovek jedan drugom daje ruku za budućnost”.  

Zafranović je u jutarnjem programu “Probudi se” na TV Nova S rekao da mu je facinantno da postoji takva podudarnost između scenarija Arsena Diklića po kom on već godinama sprema film i ostvarenja Predraga Antonijevića.

“Fascinantno je kakvom je brzinom to napravljeno i dovelo nas sve pred gotov čin. Iznenađeni smo i zaprepašćeni da je neko uzeo gotovo iste likove, istu temu, ista mesta i teritorije gde se dešava, isto vreme kada se film dešava. Fascinirani smo bili da je to sve moguće u tako kratko vreme”, naveo je Zafranović.

Ukoliko se na sudu dokaže da je Antonijevićev film preuzeo delove iz Diklićevog scenarija, Zafranović očekuje da Diklićeva porodica i on kao saradnik na scenariju dobiju odšetu.

“Mi ne odustajemo, radimo svoj posao. Moguće je da se snimi više filmova o istoj temi, ali je fascinanatan način na koji je to napravljeno u poslednje dve godine. Meni niko ne može uzeti ništa, jer mi želimo da napravimo film koji će biti prepoznat u celom svetu i koji će da ispoštuje talenat velikog Arsena Diklića”, istakao je Zafranović.

Govoreći o svojim dugogodišnjim nastojanima da snimi ovaj film, Zafranović je rekao da je uvek bilo problema sa finansiranjem tog projekta. Kako je rekao, pripremao ga je još pre poslednjeg rata, ali su onda dešavanja u bivšoj Jugoslaviji sve zaustavila.

Posle je, kako navodi, priču aktuelizovao sa novim talasom izbeglica i načinom na koji rat generalno utiče na decu.

„Zaustavljen sam tada brutalno na tim natječajima za finansiranje, u kojima je učestvovao i autor Dare, koji je odbio moje scenarije. To je jedan interesantan lik koji je došao iz Amerike, kao spasilac. Znate kada su pape, carevi i bogati ljudi hteli da rade velike umetničke stvari, uzimali su telentovane ljude. Srpski film je veliki i ima velike talente i nije mi jasno zašto neko od njih nije angažovan, neki veliki talenat iz Srbije, da uradi taj film“, istakao je Zafranović.

On je naveo da mu je drago što će u njegovom filmu sa delom sredstava kao kooproducent učestvovati i Srbija i dodao da trenutno traži koproducenta u Hrvatskoj.

„Tražimo koproducente jer mislim da Hrvatskoj potreban ovakav film i da je to način da Hrvatska sa sebe skine tu senu ustaštva. To mora da bude cela istina i jedna vrsta molbe za oproštaj za ta ustaška nedela. Pravo pitanje je kako će reagovati Hrvatska, ne bi trebalo da propusti ovaj voz“, zaključio je Zafanović.