Lončar: “Povećava se broj pacijenata na respiratorima, to znači da nema opuštanja…”

0
(BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/MO)

U ovom momentu ima dovoljno mesta u kovid bolnicama u Beogradu, izjavio ministar zdravlja nakon sastanka s direktorima kovid bolnica.

U toku dana će iz kovid bolnica u Čačku, Šapcu, Požarevcu i Kraljevu oko 10 do 15 pacijenata biti prebačeno u Beograd, izjavio je Zlatibor Lončar.

On je rekao da se ne smanjuje broj pregleda u tim gradovima i da se očekuje veći priliv pacijenata, te dodao će prebacivanjem pacijenata u Beograd biti oslobođeni kapaciteti u tim lokalnim bolnicama.

Posle sastanka sa direktorima kovid bolnica, ministar je istakao i da će u najskorijem roku biti završeno uvođenje sistema kiseonika u privremenoj bolnici Beogradska arena u kojoj će, kako je rekao, u svakom trenutku 200 pacijenata moći da bude priključeno na kiseonik, ukoliko bude potrebno.

“To ne radimo zbog trenutne situacije, nego se pripremamo i za jesen, kada se očekuje drugi talas”, rekao je Lončar, prenose mediji.

Lončar je rekao da je rešeno pitanje oko rezervi krvi i da se uključio Zavod za transfuziju krvi iz Novog Sada koji svoje viškove zaliha prebacuje u Klnički centar Srbije za pacijente kojima je potrebna krv.

Dodao je da je sa VMA postignut dogovor oko prijema onkoloških pacijenata kako ne bi kasnili sa terapijom i pregledima.

Govoreći o trenutnoj epidemiloškoj situaciji, Lončar je kazao da je broj pregleda i prijema na istom nivou već nekoliko dana i da se povećava broj pacijenata na respiratorima.

“To znači da nema opuštanja, a preduzimamo sve i ozbiljno se pripremamo za sve što nas čeka”, rekao je Lončar.