Lončar: Poslednji slučaj u Srbiji očekujemo krajem juna, ali uz pridržavanje mera

0
(BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/EV)

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar sastao se sa direktorima kovid bolnica, epidemiolozima i predstavnicima sindikata, a prema modelu koji su predstavili epidemiolozi Medicinskog fakulteta u Beogradu, očekuje se da krajem juna bude registrovan poslednji slučaj u Srbiji, pod uslovom da se građani pridržavaju mera.

Na sastanku je rečeno da se smanjuje broj zaraženih koronavirusom, kao i broj pacijenata koji su u teškom stanju i na respiratorima. Sada ih je 39. Smanjuje se i procenat pozitivnosti, koji sada iznosi 1,35 odsto, preneo je RTS.

Prema modelu koji su predstavili epidemiolozi Medicinskog fakulteta u Beogradu, procenat pozitivnosti u maju bi trebalo da iznosi oko jedan odsto.

Ipak, ministar zdravlja smatra da se u kafićima i restoranima ne pridržavaju svi dovoljno odgovorno mera koje su propisane.

“Još jednom bih apelovao na sve. Imamo šansu da završimo ovu priču do polovine ili do kraja juna, ali je uslov da budemo odgovorni i da se pridržavamo onoga što je neophodno”, naglasio je Lončar.

Dodao je i da će privremena bolnica na Sajmu u Beogradu, u kojoj se trenutno nalazi 21 pacijent, raditi još najmanje nedelju dana u smanjenom kapacitetu.

“Ne možemo sa pacijentima bez simptoma da opteretimo bolnice. Nije u redu prema pacijentima da se nalaze u takvom prostoru, a ni prema zdravstvenim radnicima. Oni će ostati na sajmu”, objasnio je Lončar.