Ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je za RTS da podaci od prethodne noći ne ohrabruju, kao i da je tokom jučerašnjeg dana i protekle noći samo u Beogradu bilo više od 3.000 pregleda. Poručio je da ti podaci pokazuju kako se mi ponašamo i kako se lično borimo protiv koronavirusa.

Zlatibor Lončar je, gostujući u Dnevniku RTS-a, naveo da je u toku poslednjeg dana i noći u Beogradu bilo 3.185 pregleda, a samo na Infektivnoj klinici 318.

Od toga smo imali negde oko 270 prijema, znači pacijenata koji su morali da budu primljeni što u Beogradu što u unutrašnjosti“, dodao je Lončar.

„To nisu uopšte podaci kojima možemo da budemo zadovoljni“, poručuje ministar i dodaje da oni odražavaju kako se mi ponašamo i kako se lično borimo protiv koronavirusa.

Kada je reč o kapacitetima u prestoničkim kovid bolnicama, Lončar kaže da posle toliko prijema samo se čeka da ode jedan pacijent istog momenta se presvlači posteljina i dolazi novi pacijent.

„Mi smo prinuđeni već dva dana da pacijente koji su iz Beograda i koji zaslužuju bolničko lečenje moraju da legnu ili u Mladenovcu ili u Požarevcu ili u Smederevu, sada proširujemo te kapacitete na Čačak na Šabac, moramo da se snalazimo da bi svakom pacijentu omogućili adekvatne uslove lečenja“, rekao je Lončar.

„Ja se stvarno nadam da su ovo podaci koji će naterati naše građane i koji će sve nas naterati da samo razmislimo u kojoj se situaciji nalazimo i šta je to što moramo da uradimo da bismo izašli iz ove situacije“, dodao je Lončar.

Ukazao je da je otvorena privremena bolnica Arena, ali je ograničena samo za pacijente koji nisu za poluintezivnu i intezivnu negu, kao i da privremene bolnice dobija i Kragujevac i Niš.

„Već u ponedeljak Institut za reumatologiju ćemo pretvoriti u kovid bolnicu. Pacijente koji su na bolničkom lečenju idu u Klinički centar na jednu ili dve klinike, a ceo kapacitet Instituta za reumatologiju ćemo pretvoriti u kovid bolnicu jer nemamo izbora“, rekao je Lončar.

„Molio bih ljude da shvate u kakvom se položaju nalazi naš zdravstveni sistem koji želi svakome od njih da pomogne“, istakao je ministar.

Ukazao je da na pregled treba da se ode kada se oseti neki od simptoma – povišena temperatura, kašljanje, bolovi u grudima, u grlu.

Lončar je odgovorio i na pritužbe građana koji kažu da čekaju na pregled i da se tako produžava vreme od pojave prvih simptoma.

„Da li je moguće da ceo dan i celu noć se vi ponašate kao da korone nema i radite sve suprotno od onoga što mi preporučujemo – ne nosite masku, idete u masu, više je vas u zatvorenom prostoru, ne perete ruke, ne pridržavate se ničega i sve vreme tako radite i onda dođete i kažete da vam je gužva u ambulanti. Ne razumem, šta očekujete? Da ćete vi tako da se ponašate, a ispada kriv zdravstveni sistem koji pada na noge da vam pomogne“, poručio je Lončar.

Naglasio je da sve zavisi od našeg ponašanja.

„Kada mi budemo prihvatili da promenimo naše navike u narednih četiri, pet, šest dana će naši rezultati biti mnogo bolji“, rekao je Lončar.

„Još jednom molim sve, zaobiđite sve teorije da će to biti za sedam dana, da će to biti za deset dana, za dve nedelje. Pokazali su se svi ti poznavaoci svetski da ništa nisu pogodili. Jedino što je tačno je da mi malo znamo o ovom virusu. Ono osnovno što znamo je da zavisi od nas i da možemo da ga sprečimo“, objasnio je Lončar.

Naveo je da se to vidi na primeru zemalja gde se poštuju mere zaštite i ima rezultata i zemalja gde se ne poštuju mere i gde rezultata nema.

„Možemo od danas da promenimo svoje ponašanje i svoje navike i imaćemo rezultat onda za četiri ili pet dana. Samo pod tim uslovom, kada to promenimo i poslušamo ove mere“, dodao je ministar.

Ukazao je da ako građani ne žele da slušaju apele da će morati da se pribegne i drugim merama.

„Jednostavno, mi imamo odgovornost prema zdravlju i životu svih ljudi u Srbiji. Mi pratimo situaciju, gledamo da iskoristimo sve mogućnosti koje postoje, ali očigledno da nekima ni to nije dovoljno“, zaključio je ministar.

https://www.nstore.rs/product/nedeljnik-pretplata-na-elektronsko-izdanje-za-inostranstvo/

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.