Lončar: “Obezbedićemo više vakcina da ne bi bilo teorija – uzeli su od ovog, od onog ne…”

0
(BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/EV)

Srbija će uraditi sve da svojim građanima omogući ne samo jednu, nego više vakcina koje prođu sve testove i dobiju dozvolu, da ne bismo imali raznorazne teorije tipa – uzeli su od ovog, od onog ne, rekao je ministar Zdravlja Zlatibor Lončar.

“Pokušaćemo da obezbedimo što više vakcina i onda će naši građani moći da izaberu, ali na prvom mestu sve te vakcine moraće da budu bezbedne i da imamo crno na belo da ne izazivaju ništa loše, a da daju rezultat”, istakao je Lončar za TV Pink.

On je ukazao na upozorenje Svetske zdavstvene organizacije na probleme u regionu i istakao da će struka odlučiti da li će za one koji se vraćaju, odnosno dolaze u Srbiju iz tih područja biti uvedena samoizolacija.

Govoreći o početku školske godine, naveo je da su Ministarsto prosvete i epidemiolozi mnogo radili na tome.

“Mnogo vremena, truda i rada je uloženo da se napravi najbolji mogući model i siguran sam da su maksimalno uradili sve ono što će sprečiti širenje virusa korona. Da li će se on širiti? Da, ne može da se ne širi kad je tu među nama, ali širiće se manje što se više budu poštovale propisane mere”, rekao je Lončar.

Posle dužeg vremena, u Srbiji u četvrtak nije bilo preminulih od posledica koronavirusa, a ministar kaže da je to potvrda da se isplatilo sve što su radili nadležni, zdravstveni radnici, ali i građani koji su se pridržavali propisanih mera.

U narednom periodu je, ističe on, potrebno insistirati na merama koje se primenjuju i ličnoj odgovornosti. Lončar je istakao da je potrebno da uradimo sve da situaciju stavimo pod kontrolu, da na jesen sprečimo spajanje sezonskog gripa sa koronavirusom.

“Tu imamo i dodatnu pomoć jer će moći da se primi vakcina protiv sezonskog gripa koja se dobro pokazala, a koja će u Srbiji biti od 1. oktobra”, rekao je Lončar.