Lončar o koronavirusu: “Neće biti alarmantno ako se i u Srbiji pojavi neki pacijent…”

1
Foto: screenshot Youtube/Pink

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je da je Srbija preduzela sve mere da novi koronavirus ne stigne u zemlju, te da neće biti alarmantna situacija ukoliko se i pojavi neki pacijent, preneo je N1.

“Nije moguće izolovati Srbiju u 21. veku od svega. Ništa nije alarmantno ako se pojavi neki pacijent i u Srbiji. Bitno je da se odreaguje kako treba”, rekao je Lončar za TV Pink.

On je apelovao da građani ne slušaju razne glasine, već da prate zvanične informacije i naveo da je Svatska zdravstvena organizacija (SZO) saopštila da je situacija “pod određenom kontrolom”.

“To pod određenom kontrolom ne znači da će se danas virus zaustaviti, da se više neće širiti, ali da se neće širiti masovno što bi moglo da dovede do mnogo većih posledica”, pojasnio je Lončar.

On je naveo da je do sada koronavirusom van Kine zaraženo 68 ljudi, da se očekuje da će u narednih desetak dana taj broj i dalje da se povećava, naglasivši da je problem što je virus velika nepoznanica – ne zna se kako se prenosi i ne postoje definitivni parametri o periodu inkubacije.

Ministarstvo zdravlja Srbije je u saradnji sa Institutom “Batut” uradilo uputstva za ljude koji dolaze iz Kine na kineskom, engleskom i srpskom jeziku, a objavljen je i broj telefona na koji mogu da se jave ukoliko postoji neka sumnja da su zaraženi.

1 KOMENTAR

  1. Да, све је то лепо на папиру. Тачно је, теже се преноси од грипа, смртност је на око 2-3%,… али она гужва и гуча у Кини за маск, за место у боници, је због тога што онај, кога нападне,, а без адекватне заштите, или хронично болестан, умире у агонији. У комбинацији са организационим способностима здравства у Србији, свакако паклена комбинација, је никоме за пожелети..

Comments are closed.