Lokalni izbori u Hrvatskoj: Tomaševićeva ubedljivo vodi u Zagrebu, podrška iznad 40 odsto…

0
Printscreen/YouTube/HRT

U Hrvatskoj su se danas održali lokalni izbori na kojima je učestvovalo više od 38.000 kandidata za funkcije u predstavničkim telima i izvršnoj vlasti u opštinama, gradovima i županijama.

Građani Hrvatske na lokalnim izborima birali gradonačelnike i čelnike 21 županije.

Najveća bitka se vodila za Grad Zagreb, gde je šest mandata zaredom gradonačelnik bio preminuli Milan Bandić.

Prema prvim nezvaničnim rezultatima hrvatskog DIP-a za četiri najveća grada, na lokalnim izborima za gradonačelnika u Zagrebu vodi Tomislav Tomašević, Marko Filipović vodi u Rijeci, Ivica Puljak u Splitu, a Ivan Radić u Osijeku. Gradonačelnik Vukovara, verovatno, će biti poznat u drugom krugu, za sada vodi Ivan Penava.

U Zagrebu je obrađeno više od 89 odsto glasova i Tomislav Tomašević je, prema njima, osvojio 45,15 odsto glasova. Drugi je i dalje Miroslav Škoro iz desnog Domovinskog pokreta sa 12,08 odsto, koji povećava prednost u odnosu na Jelenom Pavičić Vukičević, zamenicu nedavno preminulog gradonačelnika Zgreba Milana Bandića, koja je osvojila oko 11,25 odsto glasova.

Davor Filipović iz Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) osvojio je oko 10,12 odsto, a Joško Kisović iz Socijaldemokratske partije Hrvatske (SDP) 7,69 posto, preneo je Jutarnji list.

Ubrzo se oglasio i Tomašević koji je održao pobednički govor.

“Danas su građani Zagreba glasno rekli DA promeni, jasno su rekli da možemo transparentnije i bolje. Građani su glasno rekli da ovaj grad ne pripada interesnoj kliki i zato je Zagreb naš”, rekao je Tomašević u pobjedničkom govoru.

“Ostavili smo srce na terenu Danas smo napravili jedan i po od dva koraka da oslobodimo grad od korupcijske hobotnice”, dodao je pobedni prvog kruga izbora u Zagrebu.

On je naglasio i da je ostvarena prednost ogromna i poručio da nema opuštanja.

“Pred nama su dve nedelje borbe i dalje ćemo davati sve od sebe. Nećemo se služiti prljavim trikovima. Pobedićemo uzdignute glave i moći ćemo nakon izbora sve da pogledamo u oču”, rekao je Tomašević.

Podsetimo, ranije je objavljeno da je Tomašević, prema izlaznim anketama, osvojio 48,6 odsto glasova. Na drugom mestu je zamenica nedavno preminulog gradonačelnika Milana Bandića, Jelena Pavičić Vukičević s 11,5 odsto, a slede Miroslav Škoro iz desnog Domovinskog pokreta s 11,35 odsto, Davor Filipović iz Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) s 10,29 odsto i Joško Klisović iz Socijaldemokratske partije (SDP) sa 6,14 odsto.

Po objavi izlaznih anketa nastupilo je slavlje u izbornom štabu “Možemo”. Kandidat zeleno-leve koalicije bio je uoči izbora uverljiv favorit za ulazak u drugi krug u Zagrebu, a najavio je “početak kraja političke hobotnice” u Zagrebu, u kojem je 20 godina vladao Milan Bandić.

Ako nijedna kandidat za gradonačelnika ne osvoji više od 50 odsto glasova, gradonačelnik će se birati u drugom krugu za sve sedmice u koji ulaze dva kandidata s najviše osvojenih glasova.

Uz Zagreb, čiji je gradonačelnik nedavno preminuo, nove gradonačelnike dobiće i ostala tri velika grada – Split, Rijeka i Osijeka: Andro Krstulović Opara, Veljko Obersnel i Ivica Vrkić se nisu ponovno kandidovali. 

Izlazna anketa Ipsos pulsa pokazuje da u Splitu najviše glasova ima kandidat Centra Ivica Puljak s osvojenih 27,4 odsto, a drugi je Vice Mihanović iz Hrvatske demokratske zajednice s 23,4 odsto. 

U Rijeci najviše glasova, prema anketi, osvoja aktuelni zamenik gradonačelnika Marko Filipović iz Socijaldemokratske partije s osvojenih 29,9 odsto glasova, a iza njega je kandidat grupe birača Davor Štimac s osvojenih 16,3 odsto. 

U Osijeku uverljivo vodi kandidat HDZ Ivan Radić s osvojenih 41,4 odsto, a drugi je nezavisni Berislav Mlinarević uz podršku Domovinskog pokreta i Mosta s 19,2 odsto.

Državna izborna komisija će od 21 početi da objavljuje prve rezultate, ali na malom uzorku.

U Hrvatskoj se danas glasalo za opštinska i gradska veća i županijske skupštine, a direktno i za gradonačelnike, načelnike opština i župane.

Birališta su bila otvorena od 7.00 do 19.00, kada je završila i izborna tišina.