Logistički centri privlače ulagače

  0

  Vodeća konsultantska kuća za nekretnine, CBS International, posredovala u najvećoj investiciji na tržištu logističkih nekretnina u Sriji

  Jedan od najperspektivnijih i najbrže rastućih segmenata tržišta nekretnina, koji je i u situaciji promenjenih okolnosti uzrokovanih pandemijom, pokazao najveću rezistentnost je definitivno tržište logističkih i distributivnih centara.

  Upravo iz tog razloga i ne čudi da je prva transakcija na polju kapitalnih investicija u Srbiji u uslovima pandemije korona virusa, registrovana upravo u sektoru logističko-distributivnih kapaciteta.

  Vodeća konsultantska kuća za nekretnine CBS International, deo Cushman & Wakefield Grupe je posredovala u ovoj izuzetno značajnoj akviziciji, koja Srbiju stavlja na mapu ključnih internacionalnih ulagača na polju kapitalnih investicija, sa izuzetno atraktivnim stopama prinosa, kako u segmentu tržišta logistike, tako i maloprodajnog i tržišta kancelarijskih prostora.

  Naime jedan od vodećih investitora u oblasti nekretnina u Srbiji, kompanija BIG CEE, deo kompanije BIG Shopping Centers Israel, koja trenutno rukovodi sa 59 šoping centara širom sveta, uključujući 27 šoping centara u SAD i 7 u Srbiji, realizovala je akviziciju logističko-distributivnog kompleksa globalnog lidera u pružanju logističkih usluga, kompanije Kuehne Nagel u Srbiji, koja u našoj zemlji posluje od 2002. godine. Jaka tržišna pozicija kompanije Kuehne Nagel leži u pružanju usluga iz oblasti avionskog, pomorskog i drumskog saobraćaja kao i oblasti ugovorne logistike, sa jasnim fokusom na segmente sa visokom dodatnom vrednošću kao što su IT integrisana logistička rešenja. U okviru predmetnog kompleksa nalazi se i centar za pružanje pratećih administrativnih usluga unutar grupe za ovaj deo sveta.

  Najmoderniji logistički kapaciteti kompanije u Srbiji se danas prostiru na 17.000 kvadrata prostora u dugoročnom zakupu, i nalaze se u industrijskoj zoni Beograda, na granici Dobanovaca i Ugrinovaca, na zemljištu koje i pored dosadašnjeg razvoja poslovnih kapaciteta kompanije započetih 2007. godine, omogućava dodatno širenje, koje će novi vlasnik podržati daljim investiranjem u budućnosti.

  Direktor kompanije investitora BIG CEE, Robert Yahav je ovom prilikom izjavio: “Izuzetno sam ponosan što smo pored niza investicija, primarno u domenu retail formata – ulaganjem u tržne centre i retail parkove, svoje već značajno prisustvo na srpskom tržištu uvećali i investicijom na polju industrijskih nekretnina.”

  Direktor domaće građevinske kompanije Kokir Gradnja, koja je razvila ovaj logistički centar, Milan Kokir, je prokomentarisao: “ Veoma smo zadovoljni što smo pronašli partnera koji je prepoznao značaj i perspektivu ovog morednog logističkog kompleksa, i koji će nastaviti dalji razvoj kapaciteta u skladu sa potrebama zakupca na preostalom delu zemljišta.”