“Ljudi, vakcinišite se. Nije to napravljeno napamet…”: Predsednik Hrvatske primio vakcinu protiv korone

0
(BETAPHOTO/HINA/Damir SENCAR/DS)

(Beta) – Predsednik Hrvatske Zoran Milanović i deset ministara u Vladi danas su javno primili vakcinu protiv koronavirusa.

Premijer Andrej Plenković i pojedini ministri nisu se sada vacinisali jer su u poslednjih nekoliko meseci preboleli koronavirus, pa su zasad stvorili imunitet.

Prvo je vakcinu u svom kabinetu na Pantovčaku primio predsednik Zoran Milanović, a pored njega, vakcinisao se i načelnik Glavnog štaba Oružanih snaga Hrvatske Robert Hranj.

Milanović je u izjavi za novinare pozvao sve da se vakcinišu.

“To nije napravljeno napamet, to je vrlo ozbiljan proces verifikacije i ono sigurno pomaže i mislim da u ovom trenutku, a mislim da taj trenutak nije daleko, bude veća ponuda od potražnje, bude više vakcina nego onih koji se žele vakcinisati, bude tačka preokreta. Ljudi, vakcinišite se”, rekao je predsednik novinarima.

Na pitanje novinara o ranijoj izjavi u kojoj je uporedio koronavirus s karijesom, Milanović je rekao da ta izjava nije imala nikakve veze s vakcinom koja u to vreme nije postojala i da je jedina njegova izjava o kojoj bi se moglo polemisati.

“Nisam propovednik, samo sam ljudima rekao da budu oprezni”, dodao je hrvatski predsednik.

Članovi Vlade, koji nisu dosad preboleli koronavirus, primili su vakcinu uoči sednice Vlade.

Direktor Hrvatskog zavoda za javno zdravlje Krunoslav Capak, koji je raniji primio vakcinu, rekao je da se dosad u Hrvatskoj vakcinisalo oko 20.000 građana.

Ministar zdravlja Vili Beroš rekao je u utorak da se neće vakcinisati sada, jer je nedavno preboleo koronavirus, ali da će to učiniti u narednim mesecima kada na raspolaganju bude više doza vakcine.

U Hrvatskoj je vakcinacija počela 27. decembra Fajzerovom vakcinom, kada i u drugim članicama EU.

U prvoj tranši stiglo je 9.750 doza Fajzerove vakcine, a ove sedmice još oko 17.000 doza. Do kraja marta očekuje se 270.000 doza vakcine, a vakcinisanje je beslatno i dobrovoljno.

U prvoj fazi vakcnišu se najugroženiji – korisnici i zaposleni u domovima za starije i medicinski radnici koji rade s kovid bolesnicima.

Očekuje se da će uskoro u Hrvatsku stići i Modernina vakcina pošto je odobreno u EU.

Hrvatska je dosad naručila gotovo šest miliona doza vakcina različitih proizvođača. Tako je po miliona doza naručeno od Fajzer- BioNTeka i Moderne, od AstraZeneke 2,7 miliona, 900.000 doza od Džonson end Džonsona i 300.000 KjurVakove vakcine.

Cilj je da se vakciniše najmanje 70 odsto građana, a Vlada je porkenula kampanju čija je glavna poruka “Misli na druge: vakciniši se”.

SPECIJALNA NOVOGODIŠNJA AKCIJA

104 NEDELJNIKA i 12 poklon knjiga po neverovatnoj ceni od samo 11.999 dinara!

52 NEDELJNIKA i poklon knjiga “ISTORIJA 21. VEKA” za samo 7.999 dinara!