Saša Janković uputio pismo Vučiću: “Prvog ko Ti kaže da ovo nipošto ne smeš da uradiš, smesta otpusti i skloni od sebe…”

7
Fotografije: Nedeljnik

Nekadašnji Zaštitnik građana Saša Janković uputio je otvoreno pismo predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću u kome ga upozorava na opasnost od unutrašnjih sukoba u Srbiji i poziva da predloži izglasavanje leks specijalisa kojim će, zbog posledica vanrednog stanja i potrebe da se obezbedi uspeh izbornog procesa, biti odloženi izbori.

“Obraćam Ti se kao prvi Zaštitnik građana u istoriji ove zemlje i drugi na predsedničkim izborima, koji i pored svih naših razlika i svega što je od Tebe i Tvojih preživeo, nije zaboravio šta imamo zajedničko: Srbiju, našu jedinu i zajedničku domovinu”, kaže se u pismu.

“Obraćam Ti se jer je naša Srbija svaki dan sve bliže otvorenom unutrašnjem sukobu. Ljudi su na ivici. Mnogima je prekardašilo i taj broj se brzo povećava. Osećaš to i sam, bez obzira šta Ti poltroni oko tebe govorili”, navodi Janković.

“Nije vreme da pričamo zašto je tako, jednostavno – tako je. Svako iole odgovoran, bez obzira na to šta misli ko je u pravu i ko bi u sukobu bio jači, ima obavezu da građanski sukob spreči. Ta obaveza je veća od svake politike. Ona nas definiše kao rodoljube i patriote, ili ljude gladne vlasti po svaku cenu”, poručio je on.

Janaković je pozvao Vučiča da “iskoristi, poslednji put, apsolutnu moć koju sada ima” i da “upotrebi svoj autoritet da odmah prestanu sve akcije nasilja protiv političkih neistomišljenika”.

“Odmah zatim pozovi lidere opozicije da pred građanima podelite odgovornost za demokratski izborni proces, i to ne samo sada, već i za ubuduće, ko god bio na vlasti. Predloži da zajedno u Skupštini, većinom potrebnom za izmene Ustava, izglasate leks specijalis kojim će, zbog posledica vanrednog stanja i potrebe da se obezbedi uspeh izbornog procesa, biti odloženi izbori”, kaže se u pismu.

“Istovremeno izglasajte zakon o tehničkoj predizbornoj vladi – od momenta raspisivanja izbora do formiranja vlade, neka svaki ministar ima ko-ministra iz opozicije i neka za svaku odluku trebaju oba potpisa. Ti znaš da ništa ne izmišljam, baš tako je u sličnoj situaciji u Makedoniji sprečeno krvoproliće. I neka to važi i za sve naredne izbore. Naravno, pošto ovo predlažem, izuzimam se iz teoretske mogućnosti da u tome učestvujem”, poručio je Janković.

“Dalje, prvog ko Ti kaže da ovo nipošto ne smeš da uradiš smesta otpusti i skloni od sebe. Taj čuva svoj plen i ništa drugo. Tvoja pobeda na izborima na dosadašnji način bila bi Pirova pobeda. A eventualni sukob išao bi samo na Tvoju dušu – sada imaš apsolutnu vlast, pa i odgovornost”, kaže se u pismu.

“Ako se od Tebe nešto zatraži iz inostranstva, kaži da u ovakvoj situaciji to ne možeš da ispuniš. Stranci Te ne mogu i neće sačuvati od razjarenog naroda, a ako uradiš kako predlažem i kako Te evo i molim, ovaj ponosni narod neće dati da ti stranci sude, kao što su Miloševiću”, naveo je Janković.

“Istorija Srbije, na koju se tako često pozivaš, neće Ti oprostiti ako zemljak krene na zemljaka. Кad nešto zaista voliš, ne žrtvuješ ga da bi dokazao da si u pravu. Verujem da Srbiju, naše slobodarsko nasleđe i mirnu budućnost sve naše dece, volimo podjednako”, kaže se na kraju pisma.

(Beta)

7 KOMENTARA

 1. @Sapcanka; …”VEC SVI MEDJUSOBNO MRZE, ZAHVALJUJUCI VLASTI”, prvo pogledaj tu opoziciju i videćeš ljude koji su bili u istoj stranci pa su je zbog sujete napuštali jedan po jedan i to dok ova vlast nije ni postojala.Sada će neko da me ubedi da su oni zbog naroda i Srbije,zaboravili sve prethodne nesuglasice, ovde se iz aviona vidi goli interes.A naročito su “kulturni” akademski obrazovani građani (da li ih je na to naterala vlast).Jednom su uzeli vlast na ulici (žao mi je što sam bio učesnik u tome), misle da to mogu da ponove?

 2. Da je pametan i mudar,davno bi stvorio demohriscansku stranku desnog centra i ostavio pozitivan i castan trag trag u istosihi Srbije, Ovako,glumatajuci da se premetnuo iz ultradesnicara u kobajagi modernog proevropskog politicara,utvrsjujuci apsolitizam, diktatu i propagandu baziranu na gebelsovskim principina,okupivsi oko sebe drustveni talog,stvara situaciju da ce ostati samo tamna i sramotna mrlja u modermoj istoriji. Steta.

 3. Sta je pisac htio da kaze.Predaj vlast u ruke dvadesetak magaraca koji su se skupili ispred skupstine u vrijeme policijskog casa.Ti isti koji krse zakon ce pravedno da vode Srbiju do propasti u kojoj je bila prije nekoliko godina.U suprotnom ce oni napraviti revoluciju koja ce Vucica i koaliciju,koju podrzava skoro 80% Srba poslati u Hag.Interesantno razmisljanje s kojim treba da se pozabavi neko strucniji od mene.

  • JANKOVIC JE U PRAVU U DELU DA VUCIC TREBA DA SMIRI SVOJE DA NE DIZU BUKU I DA KAMPANJA BUDE STO KOREKTNIJA. TEHNICKA VLADA JE TESKO IZVODLJIVA JER SE VEC SVI MEDJUSOBNO MRZE, ZAHVALJUJUCI VLASTI.
   DOZVOLJAVAM DA JANKOVIC zna vise od nas obicnih citalaca i mozda treba razmisliti dobro. Utoliko pre sto je potpuno u pravu da je velika podeljenost ljudi, sto je vrlo kobno po manje sredine i to sto kaze da oni obojica a ja kazem i ceo narod voli svoju zemlju i da je ocuvanje mira najvaznije, naravno.

  • Rade, nigde nije napisano da vlast treba predati u ruke 20 magaraca. To što ste vi učitali u tekst se zove projekcija i predstavlja mehanizam odbrane koji koriste primitivne strukture ličnosti. Izgleda da vama pre treba pomoć struke. Osim toga, a šta ima loše “predati vlast”? Neće Vučiću pasti kruna sa glave jer je nikada i nije imao. Razmislite pre nego što nešto napišete ubuduće. I proverite pravopis.

   • Ljudino moja ja zivim u Americi a kod vas sam bio kao izbjeglica nakon rata u Bosni.Nije mi jasno kako si zakljucio da ja podrzavam nekog kralja.Svki put kad dolazim tamo provedem malo vremana u Srbiji a tek u zadnje vrijeme srce mi je puno kad prodjem Beogradom i novim putevima koji su bolji nego neki u Americi(vozim kamion pa znam)Mogao bih da nabrajam jos mnogo ali takvi kao ti mora da to ne vidite ili ne zelite vidjeti.Sto se tice magaraca.
    Kako nazvati osobe koje za vrijeme policijskog casa prave ispade i krse zakon?Kako nazvati osobe koje napadaju stare osobe,djecu,zene…….i tako pokazuju svoju nadmoc?Samo da ti kazem da zivim , bar po tom pitanju u pravoj drzavi,bi zavrsili ili u bolnici ili u zatvoru.Sto se tice pravopisa,nisam vjest s kompjuteron,mogu ti biti profesor.

   • Zaboravih da te upitam sto ce ti zarez iza Rade?Ja nista nisam ucitao nego napisao.Izvinjavam se sto nisam u trendu jer zivim preko dvadeset godina u Americi a ipak nisam “ucitao”ni jednu rijec na Engleskom.Oprosti sto sam zaboravio upitnik iako mislim ,da si ti ovoliko dugo u Americi,prestao pisati Srpski.

Comments are closed.