“Ljubili su se, grlili, rukovali…”: Kakvo je stanje u žarištima zaraze, Novom Pazaru i Tutinu

0
Foto: Profimedia

Zavod za javno zdravlje u Novom Pazaru saopštio je danas da je u tom gradu ukupno 148 građana zaraženo koronavirusom, a u Tutinu 46, i da je od početka pandemije u toj ustanovi testirano 3.419 osoba.

Direktor Zavoda Šefadil Spahić rekao je novopazarskom radiju Sto plus da je u poslednjih osam dana registrovano 29 novoobolelih u Novom Pazaru, a u Tutinu 19.

“Građani su u prethodnih desetak dana imali intenzivno prisnije kontakte, poput rukovanja, grljenja i ljubljenja, a nisu se poštovale ni mere zaštite i distanca od 1,5 metar, odnosno dva. Mali broj je nosio maske i rukavice, nisu korišćena dezinfekciona sredstva, a u javnim objektima nisu primenjivane sve sanitarno-epidemiološke mere i sve je to dovelo do porasta broja zaraženih”, ocenio je Spahić.

On je istakao da je ipak situacija pod kontrolom i da su svi novozaraženi dobrog opšteg stanja.

“Na infektivnom odeljenju Opšte bolnice u Novom Pazaru smešteno je sedam osoba sa blagim simptomima, dok su ostali, koji nemaju nikakve simptome, smešteni u Kovid bolnici. Sve je pod kontrolom, njihovi kontakti su izolovani i pod našim su nadzorom”, rekao je Spahić.

On je dodao da su se građani rano oslobodili i veoma brzo zaboravili na ličnu odgovornost i činjenicu da je virus i dalje prisutan.

“Zamolio bih sve građane Novog Pazara da budu obazrivi, da misle na sebe, zdravlje svoje porodice, ali i nas zdravstvenih radnika. Naročito apelujem na starije od 65 godina i hronične bolesnike da se pridržavaju svih mera Ministarstva zdravlja”, rekao je Spahić.

(Beta)