Ljubičasti dan protiv predrasuda i stigme

  0

  U Srbiji  čak 70.000 ljudi živi sa epilepsijom, od kojih preko dve trećine obolelih nema epileptične napade i na taj način se kvalitetom života izjednačava sa onima koji tu bolesti nemaju. Značajan deo obolelih, nažalost, rezistetan je na dostupne terapije, zbog čega stručnjaci takvim pacijentima predlažu druge dostupne metode, među kojima je i operativni postupak uklanjanja žarišta bolesti na mozgu – resektivna hirurška procedura. Upravo jedan takav zahvat izveli su stručnjaci sa Klinika za neurohirurgiju i neurologiju, Univerzitetskog Kliničkog centra Srbije. Neurohirurška višečasovna operativna  intervencija uklanjanja dobroćudnog tumora na mozgu, koji je kod devetnaestogodišnjeg mladića Stefana Aleksandra Kneževa uzrokovao epilepsiju, izvedena je u budnom stanju, uz punu saradljivost pacijenta tokom operacije, a u cilju očuvanja moždanih funkcija. Ovakav terapijski pristup zahteva kompleksnu interakciju medicinskih stručnjaka i obimnu logistiku u sprovođenju i stoga predstavlja izuzetan uspeh u operativnom lečenju epilepsije.

  Povodom Ljubičastog dana kojim se širom sveta obeležava međunarodni dan podizanja svesti o epilepsiji, lekarski tim koji je učestvovao u operativnom lečenju govorio je o ovoj metodi ali i o brojnim problemima sa kojima se suočavaju oboleli, na konferenciji koju je organizovala Srpska liga za borbu protiv epilesije.

  Predsednik Srpske lige za borbu protiv epilepsije Doc dr Aleksandar Ristić sa Klinike za neurologiju UKCS istakao je važnost sa se o epilepsiji govori, budući da zbog i dalje izražene stigme u društvu, veliki broj obolelih krije svoje stanje.

  „Srpska liga za borbu protiv epilepsije je strukovno i neprofitabilno udruženje i jedno je od najstarijih ovakvih udruženja kod nas. Osnovano 1980. godine i od tada je kao nacionalni ogranak ravnopravan član krovne organizacije epileptologa – Međunarodne lige za borbu protiv epilepsije. Srpska liga okuplja medicinske profesionalce i angažovana je u realizaciji edukativnih i istraživačkih aktivnosti, a u cilju adekvatne zdravstvene, profesionalne i socijalne podrške obolelima. Kroz rad sa neurolozima nastojimo da pospešimo lečenje ove bolesti, ali i da kroz adekvatnu edukaciju u opštoj populaciji podignemo svest o potrebama obolelih“ – istakao je dr Ristić i izrazio zahvalnost kompanijama Alkaloid, Zentiva i Sanofi koje su pomogle realizaciju dokumentarnog filma koji prati priču Stefana Kneževa od prvog napada do neurohirurške operacije.

  Govoreći o nedovoljno razvijenoj svesti i znanju o epilepsiji u opštoj populaciji, Prof. dr Dragoslav Sokić, direktor Klinike za neurologiju UKCS i Predsednik Skupštine Srpske lige za bobru protiv epilepsije, detaljno je ukazao na sve aspekte ove veoma česte neurološke bolesti sa posebnim osvrtom na različite vidove lečenja, uspeh u istom, dugoročnu prognozu bolesti ali i na institucionalnu stigmu i predrasude sa kojima se oboleli susreću.

  Prof. dr Vladimir Baščarević zamenik direktora Klinike za neurohirurgiju, UKCS, koji je zajedno sa timom stručnjaka izvršio neurohirurški zahvat kojim je Stefanu uklonjen tumor, istakao je da operacija jeste šansa za određeni broj pacijenata koji ispunjavaju uslove ovakvog zahvata.

  „Reč je o elitnom operativnom postupku koji se prethodnih godina obavljao isključivo u najrazvijenijim zdravstvenim centrima i veoma smo ponosni na čitav tim koji je učestvovao u ovom postupku. Cilj operacije u budnom stanju je da se sačuva određeni deo mozga zadužen za  funkcije kao što su govor ili motorika, a koji bi u slučaju operacije mogao trajno da se ošteti. Zato je tokom postupka potrebna stimulacija pacijenta i razgovor sa njim, kako bi smo pratili te centre“, rekao je Prof. Baščarević i dodao da su sa ovim operativnim zahvatom šanse za potpuno izlečenje epilepsije oko 80 odsto.

  Stefan Aleksandar Knežev je epilepsiju dobio sa 17 godina i ističe kako mu se od postavljanja dijagnoze promenio život,  ali i odnosi sa okruženjem budući da nije uvek nailazio na razumevanje za svoje stanje.

  “Imao sam izbor da li da se operišem ili ne, a pošto sam želeo da živim bez straha, jer i sa lekovima može da mi se desi da dobijem napad, odlučio da želim da  se podvrgnem operaciji, kako bih ponovo živeo bez stalnog rizika “, istakao je on i dodao da će prema savetu lekara njegova terapija u naredne dve godine postepeno da se smanjuje, do potpunog ukidanja i života bez lekova.

  Na konferenciji je premijerno prikazan dokumentarni film „Sanjao sam u boji“ koji upravo prati Stefanovu borbu, od prvog epileptičnog napada na ekskurziji, do neurohirurške operacije, kroz sve reakcije društvenog okruženja sa kojima su se on i njegova porodica na tom putu susreli. Film koji  je realizovala produkcija ARHITEL, ima za cilj da kroz ličnu priču jednog tinejdžera ukaže na stigmu, ali i pruži nadu obolelima i pokaže da u toj borbi nisu i ne treba da budu sami.