Ljubica Otašević, Sofija Loren u Andrićevim mislima: Priča o deset fatalnih Srpkinja i nova poklon-edicija Nedeljnika (4)

0
Profimedia

Kažu da je zbog nje Ivo Andrić dolazio na Mali Kalemegdan da gleda utakmice ženskog košarkaškog kluba Crvena zvezda.

Kažu da je delovala hipnotično na terenu. Kažu da je umela da hipnotiše i van terena, posebno van terena.

Kažu da su zbog nje na terene dolazili i Peko Dapčević i Ratko Dražević, a oni su bar mogli da biraju kuda će da odlaze. I zbog koga. Kažu i da je bila sasvim obična devojka. Lepa i obična. Zapravo to je rekao Srđa Kalember, a ko se nije udubio u istoriju nastanka košarke na Malom Kalemegdanu, ne može da pojmi ko je bio Srđa Kalember, manje zbog košarke a više zbog duha i šmekeraja tog doba. O njoj je svašta mogao da kaže i jedan od najvećih fudbalera Miloš Milutinović, koga je očarala.

Kažu da je mnogo ličila na Sofiju Loren. Ili da je izgledala onako kako bi Sofija Loren volela da izgleda.

Kažu i da je Jugoslavija bila mala za nju. I košarkaški teren je bio suviše ograničen. Mogli su o njoj svašta da kažu i producenti “Kolumbije” koji su je angažovali da igra dvojnicu Sofije Loren, jer izgledala je kao njena bolja verzija.

Mogao je svašta da kaže i njen intimni prijatelj Keri Grant. Ali on nije govorio, on je pisao. Nedavno su u Londonu na aukciji prodata njegova ljubavna pisma Ljubici Otašević (Dear Luba).

Kažu da su je viđali u holivudskim restoranima sa najpoznatijima. Zapravo, to je rekao Dan Tana, a ako je neko mogao tamo da je vidi, mogao je on.

Mogao je o njoj svašta da kaže i italijanski baron, ili tajkun, zavisi iz kog ugla se gleda, Riki de Portanova za kog se udala i s kim je otišla da živi u Hjuston. Kažu da je Andrić zbog nje dolazio na Mali Kalemegdan, iako on to nikad i nikome nije nagovestio, iako nijednim činom nije ukazao na to. Govorili su i da je išao i na mušku košarku i da nema “nijednog dokaza” da je zbog Ljubice dolazio u prve redove terena na Kalemegdanu. Samo nisu rekli jedno – a zbog koga bi drugog dolazio.

Priču o deset fatalnih Srpkinja pročitajte u novogodišnjem broju Nedeljnika koji je na kioscima od 30. decembra.

Na poklon uz svaki primerak knjiga o Mici Lou, prva iz Nedeljnikove nove edicije “Fatalne Srpkinje”.

SPECIJALNA NOVOGODIŠNJA AKCIJA

104 NEDELJNIKA i 12 poklon knjiga po neverovatnoj ceni od samo 11.999 dinara!

52 NEDELJNIKA i poklon knjiga “ISTORIJA 21. VEKA” za samo 7.999 dinara!