Jeste šala, ali je zanimljiva teorija da je Srđan Karanović „kriv“ za upad sovjetskih trupa u Češku, posebno zbog opreznosti i straha koji su on i Goran Marković, tokom studija u Pragu, zbog toga imali. O čemu je tačno reč, naš proslavljeni reditelj Goran Marković govorio je za novi broj Nedeljnika.

„Da, to jeste bila moja šala ali sa jezivim prizvukom. Sa nama je na prvoj godini studirala Evženija, jedna slatka i za režiju potpuno neprikladna devojka. Nezgoda se sastojala u tome što je prva godina studija predstavljala, zapravo, produženi prijemni ispit i posle toga je pola nas trebalo da otpadne. Surovo, zar ne?

Mi smo, međutim, pomagali nesebično jedni drugima, ne razmišljajući o tome da smo, zapravo, konkurencija. Tako je Karanović pomagao Evženiji ali ona, nažalost, nije prošla taj ispit. Posle toga smo je izgubili iz vida sve dok jednog dana nije osvanuo naslov u ‘Rude pravu’: ‘General Šejna emigrirao na zapad sa planovima Varšavskog ugovora!’

Pored njegove fotografije nalazila se i slika njegove ljubavnice – Evženije?! Jedno vreme smo se plašili sopstvene senke jer je taj skandal doveo do pada Novotnog. Međutim, ubrzo je na vlast došao Dubček, što je uslovilo procvat ‘praškog proleća’ i opšte osećanje slobode i razularenosti, a to je, opet, dovelo sovjetske tenkove u Čehoslovačku. Ja sam tada, praveći se da sam duhovit a, u stvari, prikrivajući strah, rekao Karanoviću: ‘Nisi dovoljno pomogao Evženiji. Da jesi, ona bi ostala da studira sa nama, ne bi Šejnu nagovorila da beže na zapad i tenkovi ne bi sada bili na praškim ulicama!'“, ispričao je Goran Marković.

O “praškom proleću” i žudnji za slobodom, o Berlinskom zidu i raspadu Jugoslavije, o Slobodanu Miloševiću i buđenju nacionalizma, o Milanu Kunderi i Janu Palahu, o Danilu Kišu, Vaclavu Havelu i Dobrici Ćosiću… Goran Marković je govorio za novi Nedeljnik, koji je na svim kioscima od četvrtka 20. februara.

Digitalno izdanje dostupno je na Novinarnici

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.