Evropski komesar za trgovinu Fil Hogan podneo je kasno sinoć ostavku posle kritika zbog nedavnog putovanja kući u Irsku kada se smatra da je prekršio propise oko koronavirusa. 

Zbog njegovog poteza Evropska komisija će morati da zameni ključnog komesara u jeku krize sa pandemijom i u poslednjim mesecima pregovora oko mogućeg budućeg sporazuma sa Britanijom posle Bregzita.

„Večeras sam podneo ostavku kao komesar za trgovinu EU. Postalo je sve jasnije da kontroverza oko mog nedavnog puta u Irsku počela da skreće pažnju sa mog rada“, napisao je Hogan u ostavci. 

On je žestoko kritikovan u svojoj zemlji uz navode da je zaobišao pravila oko koronavirusa kojih drugi irski državljani moraju da se pridržavaju. 

Skandal je izbio oko Hoganovog prisustvovanja gala večeri organizovanoj povodom 50-ogodišnjice golf kluba Parlamenta sa 82 zvanice čime su prekršene zdravstvene restrikcije vezane za koronavirus u zemlji. Večera je održana dan posle odluke vlasti da pooštre restrikcije oko okupljanja, zabranjujući okupljanje više od šest osoba unutra. Zbog toga je ostavke dalo i više irskih zvaničnika uključujući i ministra poljoprivrede.

Hogan je priznao da je to bila suštniska greška.

„Potuno razumem njihovo osećanje povređenosti i besa kada osećaju da ljudi u javnoj sužbi ne ispunjavaju standarde koji se od njih očekuju. Kao javni predstavnik trebalo je rigoroznije da se pridržavama smernica za Kovid“, napisao je on.

EU je stalno naglašavala kolkiko je važno pridržavati se svih restrikcija koje su 27 zemalja članica uvele i oglušavanje o kršenjima svojih sopstvenih zvaničnika potkopalo bi taj napor.

Hogan je ponovio izvinjenje narodu Irske zbog grešaka koje je napraviio tokom poset.

Hogan je imao važan položaj u Evropskoj komisiji kao ključna osoba koja se bavi pitanjima međunarodne trgovine kao što su trgovinski sporazumi sa SAD ili budući odnosi sa Brittanijom, koja je zvanično izašla iz EU 31. januara.

(Beta)

https://www.nstore.rs/product/elektronsko-pdf-izdanje-nedeljnika-br-450-od-27-avgusta/
https://www.nstore.rs/product/godisnja-pretplata-na-magazin-nedeljnik/
https://www.nstore.rs/product/edicija-velike-biografije-srpske-kontroverze-tri-knjige-za-samo-499-dinara/
https://www.nstore.rs/product/letnja-akcija-dve-luksuzne-monografije-za-samo-499-dinara/
https://www.nstore.rs/product/letnja-akcija-edicija-velike-biografije-za-samo-900-dinara/
https://www.nstore.rs/product/istorija-republike-srpske/

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.