“Ljubav je zakon”: Prajd u Beogradu, jake policijske snage i zahtev za Zakon o istopolnih zajednicama

0
Screenshot RTS

Učesnici ovogodišnje Parade ponosa u šetnji su glavnim ulicama u Beogradu. Prajd se održava pod sloganom “Ljubav je zakon”, ali su u čitavom gradu raspoređene jake policijske snage.

Кod parka Manjež formirana je kolona u kojoj su učesnici Prajda koji su krenuli u šetnju centralnim gradskim ulicama.

Na početku kolone razvijen je transparent na kom piše “Ljubav je zakon” što je i naziv ovogodišnje Parade ponosa.

Кolona se kreće Ulicom Кralja Milana, Trgom Nikole Pašića, pored Skupštine Srbije, Кneza Miloša i Nemanjinom, ponovo do parka Manjež.

Tokom šetnje kolona će se dva puta kratko zaustaviti kako bi bili ponovljeni zahtevi Beograd Prajda i iskazana solidarnost sa žrtvama nasilja i diskriminacije.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković, koja tradicionalno podržava Prajd, i ove godine se pridružila učesnicima.

Takođe, na Prajd su došli i ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Gordana Čomić i ambasador SAD u Beogradu Entoni Godfri.

Zahtevi LGBT+ zajednice

LGBT+ zajednica u Srbiji zahteva usvajanje Zakona o istopolnim zajednicama, koji je nedavno povučen iz skupštinske procedure iako je njegovo usvajanje bilo gotovo izvesno. Tim zakonom istopolni parovi dobili bi neka od osnovnih prava koja do danas nisu mogli da ostvare, poput prava na podelu imovine ili učešća u donošenju odluka u slučaju bolesti.

Takođe, zahtevaju i usvajanje Zakona o registrovanim partnerstvima i Zakona o rodnom identitetu i poboljšanje zdravstvenih usluga za trans osobe, zatim usvajanje lokalnih Akcionih planova za LGBT+ zajednicu.

Zahteva se i adekvatna reakcija državnih organa i javna osuda predstavnika vlasti na govor mržnje i zločine motivisane mržnjom prema LGBT+ zajednici.

Među zahtevima su i obrazovanje i edukacija mladih o seksualnoj orijentaciji i rodnom identitetu.

Ovogodišnja kuma Prajda je pevačica Nataša Bekvalac.