Liz Tras biće nova premijerka Velike Britanije

0
EPA-EFE/NEIL HALL

Liz Tras pobedila je Rišija Sunaka i postala sledeći premijer Velike Britanije

Liz Tras je izabrana na čelo britanske Konzervativne stranke.

Liz Trus kaže da je čast što je izabrana za lidera stranke. Ona se zahvalila partijskom osoblju „na organizovanju jednog od najdužih razgovora za posao u istoriji“.

Ona se zahvalila svojoj porodici, prijateljima i pristalicama, Odala je počast svojim rivalima, posebno Rišiju Sunaku.

Kaže da su pokazali „širinu i dubinu talenta u Konzervativnoj stranci“.

I zahvalila se odlazećem lideru, „mojem prijatelju Borisu Džonsonu“.

Kraljica Elizabeta će zvanično imenovati Tras za novu britansku premijerku sutra, i poveriti joj da formira vladu. Ceremonija će se održati na kraljevskom imanju u Balmoralu u Škotskoj gde je kraljica na odmoru. 

Po navodima zvaničnika svoje stranke, Tras je osvojila 81.326 glasova, a njen rival Riši Sunak 60.399, prenosi Bi-Bi-Si.

Dvomesečna trka za šefa stranke ostavila je Veliku Britaniju u političkom vakuumu dok su potrošači, radnici i kompanije tražili od vlade da ublaži uticaj rastućih cena hrane i energenata.

Premijer Boris Džonson nije imao ovlašćenja da donosi velike političke odluke od 7. jula kada je objavio da podnosi ostavku, iznudjenu posle niza skandala.

Sunak je posle objave rezultata u Tviter poruci rekao da je sve vreme govorio da su Konzervativci jedna porodica i da sada treba da se “ujedine iza nove premijerke Liz Tras dok ona bude vodila zemlju kroz teška vremena”.

Tras je bila favorit da nasledi Borisa Džonsona i preuzme vlast, dok se zemlja bori sa sve većom krizom vrtoglavog rasta troškova života.

Ministarka spoljnih poslova Tras i njen suparnik, bivši ministar finansija Riši Sunak su proveli leto prikupljajući podršku među članovima Konzervativne stranke, koji su na glasanju doneli konačnu odluku.

Tras (47) će tako postati treća britanska premijerka, nakon Tereze Mej i Margaret Tačer.

Ona je stalno bila ispred Sunaka (42) u anketama među procenjenih 200.000 torijevaca s pravom glasa.