Linglong: “Idem da se uverim da li su radnici preseljeni”, kaže Zaštitnik građana; “U toku akcija premeštanja radnika”, prenose mediji

0
Printscreen/YouTube/Novo jutro

Zaštitnik građana Zoran Pašalić izjavio je da mu je u sredu, nakon obilaska gradilišta fabrike Linglong u Zrenjaninu, obećano da će radnici iz Vijetnama biti preseljeni u naredna dva dana u druge barake i da će on sutra lično otići tamo da se uveri da li je to ispoštovano.

Da je u toku je akcija premeštanja vijetnamskih radnika, preneo je N1, a prema prvim saznanjima, sele ih na drugu stranu industrijske zone, gde su smešteni kineski radnici.

“Mi smo juče bili tamo, obišli i videli, kao i razgovarali sa radnicima Vijetnacima, njih je u ovom trenutku 402 od ukupno 1.600 radnika. Problem je bio što su se pored te dve barake u kojima su oni bili i tu nekih pomoćnih objekata nalazile TNG boce i burad sa naftom”, naveo je Pašalić, preneo je Tanjug.

Kaže da je policija to videla i da je tom prilikom naloženo da se ti radnici zbog opasnosti isele u druge barake.

“Obećano mi je da će to biti u sledeća dva dana, iz tog razloga lično idem sutra da vidim da li je ono što je obećano i završeno. Što se tiče svih drugi stvari, razgovarali smo i sa policijom i sa građanima, Vijetnamci nisu pravili nikakve ekcese, ni u Zrenjaninu niti u okolini, već naprotiv, na primer, pokupovali su sve bicikle tamo”, kaže Pašalić.

Istakao je da ti radnici nemaju nikakav sukob sa građanima i da slobodno idu u grad.

Ombudsman je rekao da su proverili i sve navode koji su se pojavili u javnosti po pitanju potencijalne trgovine ljudima.

“Nema elemenata, ali ipak ne bih prejudicirao odluku tužilaštva, jer je upućeno njima da oni sa svoje strane provere. Što se tiče pasoša oni su im u upravnoj zgradi i oni ih uzimaju na revers. To je iz jednostavnog razloga što u slučaju gubitka ili oštećenja pasoša prva instanca gde bi mogli da se obrate nije u Srbiji, pošto nemamo predstavništo Vijetnama, već u Ruminiji. Tako da ko je tražio pasoš, dobio ga je nazad, to nije bio problem”, istakao je Pašalić.

Napomenuo je da postoji problem što su se neki od njih samoinicijativno udaljili sa gradilišta, ali da to nije njegov problem već organizatora poslova.

Na pitanje o tvrdnjama koje se mogu čuti u javnosti da su objekti u kojima su boravili ti radnici neuslovni, Pašalić je rekao da on ne radi na osnovu buke u medijima već na osnovu dokazanih činjenica.

Dodao je da je bio na gradilištu Linglonga zajedno sa ljudima iz Inspekcije rada i MUP-a i onima koji se bave sprečavanjem trgovine ljudima.

Pašalić je rekao da je morao da uđu unutra preko MUP-a pošto ne može da kontrolišu privatne firme.

Videli smo sve i razgovarali sa tim radnicima preko prevodilaca, pošto samo jedna od njih govori enegleski jezik, dodao je on.

“Spekulacije koje postoje apsolutno nemaju utemeljenje u dokazima, ako govorimo o onom što je u javnosti izneto kao tvrdnja, a tek posle mog obilaska sutra mi ćemo dati jasnu sliku, da li su oni preseljeni u adekvatne prostorije bez opasnosti do koje bi može da dođe nekom zloupotrebom plinskih boca, jer oni sami spremaju hranu”, navodi Pašalić.

Dodaje da Vijetnamci sami spremaju hranu koju kupuju od lokalnih prodavaca pošto im, kako kažu, ne odgovara ni srpska niti kineska kuhinja, već insistiraju da je sami spremaju.

“Zaštitnik građana ne radi prema spekulacijama nego prema dokazanim činjenicama”, zaključio je Pašalić.

Opozicione političke stranke, potput Narodne stranke i Stranke slobode i pravde, kao i pojedine sindikalne organizacije i mediji pozvali su danas državne organe da reaguju zbog, kako su naveli, “nehumanih i robovlasničkih uslova” smeštaja radnika iz Vijetnama.

Pojedini mediji i aktivisti nevladinih organizacija tvrde da radnici još nisu preseljeni.

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja je u sredu uveče izdalo saopštenje da su radnici iz Vijetnama preseljeni na drugu lokaciju.

Kompanija Linglong je saopštila, kako prenosi Nova S, da vijetnamski radnici nisu njeni uposlenici, već da ih je angažovao izvođač radova, takođe, kineska kompanija TEPC, odnosno njen ogranak u Beogradu

“Od izvođača je zahtevano da se vijetnamski radnici u najkraćem mogućem roku privremeno premeste u drugi bolji smeštaj, od izvođača smo dobili informaciju da su im pasoši vraćeni”, navedeno je u saopštenju Linglonga.

Brnabić: Vlada će insistirati na tome da radnici u Linglongu imaju bolje uslove 

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je inspekcija rada stalno na terenu a da je u sredu naloženo da se radnici u fabrici Linglong u Zrenjaninu izmeste i imaju bolje uslove.

Brnabić je za televiziju B92 kazala da će Vlada insistirati na tome da se radnici izmeste i da imaju bolje uslove.

“Rekla sam nekoliko puta i ponoviću – svi koji posluju u Srbiji moraju da posluju u skladu sa našim zakonima, uključujući i Zakon o radu. Ono što nije redu, mogu da uverim sve gradjane da će Vlada i nadležne službe reagovati”, navela je predsednica Vlade Srbije.