“Lilard? On je jednostavno dobar čovek”: Priča o “porodici Portland” i igraču koji je glava kuće

0

“Da bi kaznio one koji ti čine zlo, postidi ih dobrim delom zauzvrat”.

Tako Kuran savetuje one koji ga čitaju, pripadali islamskoj verosipovesti ili ne. Jer mudrost ne razlikuje pripadnosti. Demijan Lilard često govori mudro, neretko se poziva na Kuran, ali niko sa sigurnošću ne može da tvrdi čemu pripada. Na forumima se poslednjih dana raspravljalo da li je prišao Islamu s obzirom na njegove poruke u vezi sa događajima u Palestini. A onda se negde, u dnu stranice sa komentarima našao i ovaj:

“Ljudi o čemu vi raspravljate, Dejm bi se ovim temama bavio i da nije musliman. On je jednostavno dobar čovek”.

Raspravljalo se u poslednje vreme mnogo o tome da li bi sportisti uopšte trebalo da govore o političkim pitanjima, ali za Lilarda i slične njemu to nije političko pitanje. “To je pitanje ljudskosti, želeti dobro za sve”, kaže. Jer on često govori i o beskućnicima, siromašnima, ljudima kojima su ugrožena prava.

Ali bez pompe, borbe posute šljokicama, onako kako izgleda i na terenu. Smireno. Lilard je sasvim sigurno čovek koji je pogodio najviše clutch šuteva od svih aktivnih igrača, skovan je i izraz “Dejm tajm”, a kada god pogodi taj šut za pobedu, miran je toliko da je onima koji vole pompu neprijatno.

Toliko da oni koji ga prozivaju osećaju istu vrstu neprijatnosti.

Sećate li se prošlogodišnjeg babla? Portlandu je svaki meč bio “na ispadanje” i morali su da ostvare gotovo sve pobede da bi se dokopali plej-ofa. I onda je u utakmici protiv Klipersa Lilard promašio dva slobodna bacanja na kraju utakmice. “Velike zvezde” iz redova Klipersa javno su mu se podsmevale posle meča.

(Među njima je bio i Pol Džordž koji je sezonu ranio dobio ovakvu trojku u lice, za ispadanje iz plej-ofa, pa rekao da je to bio “nerezonski šut”)

Kako im je Lilard odgovorio? Nije loše vratiti se na prvu rečenicu iz ovog teksta. Kaže da se njom vodi.

Na sledećoj utakmici protiv Filadelfije je ubacio 51 poen. Pa onda Dalasu još 61. Potpuno smireno, bez ikakvih usiljenih reakcija ili facijalnih ekspresija.

Zato je lepa igra sudbine što će u prvoj rundi ovogodišnjeg plej-ofa dva slična tipa igrati jedan protiv drugog, u reprizi polufinala konferencije od pre dve sezone. Ali nisu samo Jokić i Lilard igrači sličnih karakteristika – ubitačnih košarkaških kvaliteta i još većih ljudskih.

Denver i Portalnd su ekipe koje su poslednjih sezona doživele procvat.

***

Plej-of 2015. godine. Blejzersi najpovređenija ekipa u ligi. Metjuz završio sezonu, Oldridž polomio prst, Batum takođe povređen, a Lilard ne može da se sastavi. Blago rečeno. Igrači koji mu prave probleme u seriji protiv Memfisa su Nik Kalates i Beno Udrih.

Plej-of 2017. godine. Portland ispada od Nju Orleansa u seriji koja je ogolila da Lilard i Mekolum “ne mogu da igraju zajedno i budu nosioci tima”.

Plej-of 2018. godine. Teri Skots nije želeo da se odrekne svog tandema, ali je prilagodio igru tima. Lilard i Mekolum su dobili priliku da duplo kraće driblaju i sami iz izolacija grade pozicije, pa su svežiji uzimali šuteve i bili ubojitiji. Usput su dobili više minuta, ali na klupi. Pitanje je bilo samo koliko će trajati.

Plej-of 2021. godine. Traje i dalje. U međuvremenu su izbacili Denver iz plej-ofa pre dve sezone i pobili se sa Golden Stejtom i prošle godine odigrali maestralno u bablu i namučili Lejkerse.

Šta se promenilo? Ništa zapravo. Blejzersi i dalje imaju dobrog trenera, zanatliju, koji stvari menja polako, ali prilično tačno i ima svoje junake koji već četiri godine “ne mogu da igraju zajedno i budu nosioci tima”, ali ubijaju kada igraju zajedno i nosioci su tima.

Može biti da je do toga što je glavna zvezda tima Lilard. Igrač koji je posle spomenutog ispadanja od Nju Orleansa čitavog leta analizirao sekund po sekund utakmica iz te serije i radio individualne treninge sa ljudima kojima je dao otvorene ruke da ga unaprede. I nastavio da trenira do iznemoglosti. Zbog toga je cilj Portlanda da se i kada je loš dogega do pred kraj utakmice, a onda će već Dejm Tajm rešiti stvar.

Prošle godine Blejzersi su imali 19 clutch situacija. Skor? Pa nije teško predpostaviti, 14-5 za njih.

Zbog toga ne bi bilo strašno ni da Denver već na prvom stepeniku ovosezonskog plej-ofa zapne. Jer je sa druge strane tim koji se zajedno menjao, zajedno sazrevao, tim koji vodi poseban igrač.

Igrač koji kada god neki novi košarkaš dođe u tim, ode na njegova vrata i odveze ga u svoju kuću, gde čekaju svi ostali momci i onda krene igranje Plejstejšna i druženje, upoznavanje, srastanje.

Zato Nagetsi mogu da igraju bez trunke žaljenja. Ako i ispadnu u prvoj rundi znaće da su ispali od tima koji ima filozofiju i u nju zaista veruje. Filozofiju čiji je primer “jednostavno dobar čovek”.