Lideri EU: “Pojačano partnerstvo, ali ne i članstvo Ukrajini”

0
EPA-EFE/Daniel Irungu

(Beta) – Lideri Evropske unije saopštili su jutros da će biti “pojačano partnerstvo” sa Ukrajinom kao podrška njenom evropskom putu”, ali nisu prihvatili molbu Kijeva da Ukrajini po hitnom postupku budu otvorena vrata članstva u Uniji, u znak podrške zbog ruske invazije.

U saopštenju koje su izdali šefovi država ili vlada EU tokom samita u francuskom Versaju, podvlači se da “Ukrajina pripada evropskoj porodici” i navodi da će Unija dati dodatnih 500 miliona evra za vojnu i drugu pomoć toj zemlji, uz napomenu da Evropska komisija prouči i iznese mišljenje o molbi Ukrajine, kao i Gruzije i Moldavije, za članstvo u Uniji.

Vođi EU su osudili “rusku neizazvanu i neopravdanu vojnu agresiju protiv Ukrajine”, navodeći da su time “grubo pogaženi međunarodno pravo i načela Povelje UN i podriveni evropska i svetska bezbednost i stabilnost”.

Zahtev Kijeva za članstvo u EU podržale su baltičke i neke zemlje na istoku EU, ali Francuska, Nemačka, Holandija, Danska, Belgija i još neke članice Unije smatrale su da je to ne samo nemoguće učiniti zbog činjenice da je Ukrajina u ratu, već i zbog toga što je nemoguće prekršiti odredbe EU o prijemu novih članica.

Te odredbe podrazumevaju ispunjavanje veoma zahtevnih uslova u vezi sa vladavinom prava, funkcionalnom demokratijom i tržišnom privredom, i svakako posle godina pregovora.

Predsednik Francuske Emanuel Makron, rekao je na samitu u Versaju da ne veruje da može biti pokrenut postupak pregovora o članstvu sa zemljom koja je u ratu, ali je naveo i da bi “bilo nepošteno zatvoriti vrata i reći nikad”.

Francuski dnevnik Mond u izveštaju iz Versaja navodi izvore iz Jelisejske palate, koji su predočili da se “za jedan vikend ne može doneti odluka o prijemu zemlje koja ima 41 milion stanovnika i koja je u ratu”.

“Štaviše”, ukazao je zvaničnik Jelisejske palate, “pokretanje postupka o članstvu u EU nikako neće zaustaviti rat” u toj zemlji.

Mond navodi i mišljenje da bi obećanje Ukrajini da će biti članica “bez sumnje bila nepodnošljiva provokacija Moskvi, prava crvena marama koju su Evropljani odlučili da ne izvuku”.

Ljubljana smatra da Ukrajini treba otvoriti vrata članstva EU, a premijer Slovenije Janez Janša rekao je na samitu da sve govori da je “zlatno doba” EU kada je 2004. deset zemalja primljeno u članstvo, uključujući Sloveniju, a da je rat poslednjih nedelja “sve promenio” i da je “nastao novi svet”.

Hrvatski premijer Andrej Plenković ocenio je da odluka vođa EU o “pojačanom partnerstvu”, ali ne i članstvu Kijevu govori da “postoji protokol, postupak i ugovori EU” koji moraju da budu ispoštovani.

Holandski premijer Mark Rute predočio je da “ne postoje prečice ka članstvu u EU” i da se ne može krenuti u postupak ka članstvu zemlje koja je u ratu.

RAT U UKRAJINI – NAJVAŽNIJE

Raste zabrinutost o potencijalnom radioaktivnom curenju iz nuklearne elektrane Zaporožje.

Rusija i Ukrajina razmenile su optužbe za granatiranje oblasti u kojoj se nuklearna elektrana nalazi.

Međunarodna agencija za nuklearnu energiju pokušava da ispregovara hitnu inspekciju Zaporožja.

Volodimir Zelenski rekao je da će ruski osvajači “nestati kao rosa na suncu”.

Prema izveštajima koji dolaze sa fronta, Rusija je intenzivirala svoje napade na Donjecku regiju.