Lideri EU počinju razgovore o “novom Junkeru”, ali i ko će zameniti Federiku Mogerini

0
Foto Profimedia

Lideri EU okupljaju se u Briselu kako bi pregovarali o tome ko bi trebalo da predvodi ključne institucije EU u narednih pet godina.

Predsednici i premijeri zemalja članica EU sastaće se na večeri na kojoj bi trebalo da izaberu naslednika Žan Klod Junkera na mestu predsednika Evropske komisije.

Oni će verovatno razmotriti i kandidate za predsednika Evropskog saveta, visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost, funkcije koju je do sada obavljala Federika Mogerini, i predsednika Evropske centralne banke, prenosi AP.

Nemačka kancelarka Angela Merkel rekla je da želi da se postigne brz dogovor o tome ko bi trebalo da vodi Evropsku komisiju, koja predlaže i sprovodi zakone bloka.

Na izborima za Evropski parlament Evropska narodna stranka (EPP) osvojila je najveći broj mandata – 179, ali da bi bila deo vladajuće većine mora da udje u koaliciju sa nekom drugom strankom koja je osvojila dovoljan broj mesta.

Merkelova, prema pisanju stranih medija, želi da “novi Junker” bude upravo lider EPP Manfred Veber, ali nailazi na otpor Francuske.

Da li će u koaliciju ući sa drugoplasiranom grupom Socijalisti i Demokrate (S&D) ne zna se budući da je njen lider Udo Bulman rekao da je konzervativna EPP izgubila poltičku moć na jučerašnjim izborima, da ne može da traži kao svoje pravo da bude u većini koja će da odlučuje o tome ko će biti novi predsednik Komisije.

EPP je osvojio 180 a SD 146 mesta i nedostaje im 50 do većine od 376 mesta. Zato će morati da traže saveznike a najizgledniji su Savez liberala i demokrata (ALDE) sa osvojenih 14 odsto mesta u EP i Zeleni sa devet odsto.

Većina u EP ranije je “fluktuirala”, zavisno od pitanja o kojima se glasalo, i često je bilo neophodno da dve glavne grupe traže kompromisna rešenja sa ALDE ili Zelenima ili čak sa krajnjom levicom iz grupe Ujedinjena evropska levica-Nordijska zelena levica (GUE-NGL).