(Beta) – Evropa je na „izdisaju snaga“ i sučeljena je s teškim izazovima štetnog Bregzita bez sporazuma, veta Poljske i Mađarske na nužnu finansijsku pomoć privredi i građanima Unije zbog posledica koronavirusa, mogućih sankcija Turskoj, kao i predloga načela i pravca novih odnosa s Vašingtonom u kojima je ovlaš spomenut i Zapadni Balkan.

To je ocena mnogih medija i analitičara u EU u času kad su čelnici EU danas počeli zasedanje u Briselu raspravom o prelasku Unije na „zelenu“ energiju, proizvodnju i zaštitu prirode.

Lideri Unije će potom dobiti izveštaj predsednice Evropske komisije (EK) Ursule fon der Lajen o poslednjem pokušaju da se do nedelje nađe dogovor s Londonom o uređenom razdruživanju ili razlazu bez sporazuma koji će biti štetan, posebno za Veliku Britaniju.

Komisija u Briselu je već obelodanila posebne mere kojima bi u slučaju sad pretećeg razlaza bez dogovora o izlasku Velike Britanije iz članstva EU na šest meseci privremeno, dok se ne razjasne budući odnosi, bio obezbeđen transport robe i putnika, kao i ključne mere bezbednosti.

Kako su najavili zvaničnici EK na pomolu je nagodba s Poljskom i Mađarskom oko hitne finansijske podrške ekonomijama i narodu za otklanjanje štete od epidemije koronavirusa, što bi značilo da bi kroz nekoliko meseci mogle da krenu preko potrebne uplate iz usvojenog Fonda oporavka od 750 milijardi evra i budžeta 2021-2027 od hiljadu i 74 milijarde evra.

Šefovi država ili vlada EU će razmotriti i novi „EU-SAD program za promenu stanja u svetu“ zajedno s vladom američkog predsednika Džoa Bajdena u kojem se podvlači da je „ujedinjena, sposobna, moćna i u sebe sigurna EU dobra za Evropu, dobra za transatlantsko partnerstvo i dobra za multilateralni poredak“ u svetu, utemeljen na jasnim pravilima.

Ovaj dokument, koji su pripremili EK i Savet ministara EU, daje viđenje buduće evropsko-američke politike prema svim svetskim pitanjima, a na posebnom mestu su odnosi s Kinom.

Evropska unija je, kako se kratko navodi u dokumentu, „dala Zapadnom Balkanu perspektivu učlanjenja u EU“ i „nastavak partnerstva EU-SAD je tu od bitne važnosti, posebno za dijalog Beograd-Priština uz posredovanje EU“.

„Mi moramo zajedno delati na podršci pomirenju, pospešenju dobre vladavine i podsticanja reformi“, stoji u pasusu o Zapadnom Balkanu u ovom dokumentu.

PRETPLATI SE NA NEDELJNIK

AKCIJA: Dvogodišnja pretplata na štampano izdanje.

din.26.000 11.999

Šestomesečna pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 6.058 3.999

Jednogodišnja pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 12.116 7.500

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.