Licemerno je sedeti u fotelji i govoriti: “Ovi današnji studenti ništa ne valjaju” – Akademik Nebojša Lalić u novom Nedeljniku

0
Foto Igor Pavićević

“Oni koji bi želeli da predlože neki sistem, a da to ne bude plamena politička borba i svakodnevna politika, obično se povlače, smatrajući da je to jedan težak ambijent i da će ono što govore prvenstveno biti procenjeno sa stanovišta političke perspektive. Ja ne idealizujem ni jedno ni drugo”, kaže u razgovoru za Nedeljnik dekan Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, endokrinolog i član SANU.

On je u rubrici “Razgovori sa akademicima” rekao i da politici nije mesto na fakultetu, “iako ne zameramo nikome da se politikom izvan fakulteta bavi”.

“U tom smislu, ove generacije nose isti revolucionarni potencijal koji su nosile i prethodne. Malo je licemerno sedeti u fotelji i reći: ‘Ovi današnji studenti ništa ne valjaju’, ‘mi smo išli na demonstracije’… Društvena atmosfera je ta koja kreira odnos svih slojeva društva, njihove međusobne odnose, i takvu generalizaciju ne bih mogao da prihvatim. Današnje generacije su sposobne da nose revolucionarne promene…”

Godine 2020. kada Medicinski fakultet u Beogradu bude slavio sto godina postojanja, govoriće se o mnogim dostignućima naše medicinske nauke, o svemu onome što je ta institucija postigla, i o svima onima koje je podarila Srbiji i svetu za vek postojanja. Bilo je tu mnogo važnih datuma i ljudi, ali i mnogo teških perioda jer je nemoguće da ova ustanova ne proživljava sve ono što i zemlja. Dekan fakulteta, prof. dr Nebojša Lalić, internista-endokrinolog, član SANU, za Nedeljnik govori o zdravstvenom stanju nacije kada je njegova oblast, pre svega problem dijabetesa, u pitanju, ali i o mnogim važnim društvenim pitanjima, iz ugla jednog profesora i doktora…

CEO TEKST ČITAJTE U NOVOM NEDELJNIKU KOJI JE NA KIOSCIMA OD ČETVRTKA 17. OKTOBRA

Digitalno izdanje dostupno na NOVINARNICA.NET