Libijski rivali Saradž i Haftar napustili Moskvu bez potpisanog primirja

0
Foto: Profimedia

Šef medjunarodno priznate libijske Vlade nacionalnog jedinstva (GNA) Fajez al Saradž i njegov rival, komandant Kalifa Haftar sa istoka Libije, napustili su danas Moskvu bez potpisanog primirja koje su predložile Rusija i Turska, čime bi se okončao dugi gradjanski rat u toj afričkoj zemlji.

Saradž je potpisao sporazum o prekidu vatre, dok je Haftar zatražio još vremena, ali je pozitivno ocenio dogovor.

Rusko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je jutros da je Haftar napustio Moskvu bez potpisivanja sporazuma i dodalo da će se “rad sa obe strane nastaviti”. 

Libijski rivalki su u Moskvu doputovali juče kako bi razgovarali o primirju sa najvišim diplomatama i vojnim zvaničnicima Rusije i Turske. 

Razgovori su trajali oko sedam sati, a Saradž i Haftar se nisu sastajali direktno.

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov izjavio je juče nakon sastanka u Moskvi da je učinjen “odredjen napredak” u pregovorima zaraćenih strana u Libiji. 

Zvaničnik iz Tripolija, Khaled al Mašri rekao je za libijsku televiziju da je Haftar zatražio četiri dana da razmotri različite tačke u sporazumu o prekidu vatre.

Prekid vatre u Libiji je juče stupio na snagu posle nekoliko meseci sukoba u blizini Tripolija.

Obe strane su ranije navele da prihvataju prekid vatre i prestanak neprijateljstva, ali su se juče uzajmno optuživale za kršenja primirja.

(Beta)