Liban se suočio sa naglim porastom broja zaraženih koronavirusom posle razorne ekplozije u bejrutskoj luci gde je 4. avgusta poginulo 180, a povređeno oko 6.000 osoba.

Zdravstveni zvaničnici su danas apelovali na uvođenje dvonedeljne izolacije kako bi se zaustavilo širenje zaraze.

Zbog eksplozije skoro 3.000 tona amonijum nitrata uskladištenog u glavnoj libanskoj luci, pretrpane su gradske bolnice, a dve bolnice koje su primale obolele od Kovid-19 su teško oštećene.

Porast broja zaraženih novim virusom se očekivao i upozoravalo se na opasnost od gužvi u bolnicama, na sahranama i tokom potrage u ruševinama.

Uz to su izbili protesti Libanaca koji iskaljuju svoj gnev prema vladajućoj klasi jer je smatraju nesposobnom i nemarnom.

U nedelju je registrovano 439 novih slučajeva zaraze, a šest osoba je preminulo.

Tako je ukupan broj inficiranih koronavirusom dostigao 8.881 u toj maloj mediteranskoj zemlji sa nešto više od pet miliona stanovnika. U njoj su od Kovida-19 umrle 103 osobe.

U međuvremenu je UN agencija za palestinske izbeglice (UNRWA) saopštila da je četvoro Palestinaca umrlo od virusa tokom vikenda čime je udvostručen broj umrlih od te bolesti u palestinskim izbegličkim logorima.

U početku su stroge mere uticale da se broj slučajeva zaraze drži pod kontrolom ali je zaraženih bilo sve više kada je ukinut policijski čas, obaveza izolacije i početkom jula otvoren jedini međunarodni aerodrom u zemlji.

Libanski ministar zdravlja Hamad Hasan je upozorio da bi stvaran broj zaraženih mogao biti mnogo veći.

On je apelovao da svi nose maske, rekavši da se virus sada proširao na svaki grad i skoro svako selo u Libanu i da se radi „o životu i smrti“, te da privatne i javne bolnice uskoro neće moći da primaju pacijente.

U međuvremenu je u Iranu, gde je zaraza dostigla najveće razmere, objavljeno da je preminulo još 165 osoba i da je ukupan broj preminulih od Kovida-19 sada dostigao 19.804.

(Beta)

https://www.nstore.rs/product/godisnja-pretplata-na-magazin-nedeljnik/

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.