LGBT zastava na zgradi Zaštitnika građana u Beogradu: “I dalje se susreću sa pretnjama i napadima”

0
Foto: Profimedia

(Beta) – Na zgradi Zaštitnika građana u Beogradu danas je razvijena zastava duginih boja povodom Međunarodnog dana borbe protiv homofobije, bifobije i transfobije (IDAHOT), 17. maja, saopštila je ta institucija.

“Institucija na čijem sam čelu već godinama radi na obezbeđivanju sistemske zaštite LGBT osoba koje se u Srbiji i dalje susreću sa pretnjama i napadima. Već nekoliko godina se zalažem za izmene postojećih i usvajanje novih propisa kojima bi se obezbedilo da pripadnici ove zajednice uživaju u potpunosti svoja prava”, izjavio je Zaštitnik građana Zoran Pašalić.

Pašalić je podsetio da je u decembru 2020. godine tražio od Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog da što pre izradi nacrte zakona o uređenju istopolnih zajednica, kao i da pravno uredi posledice prilagođavanja (promene) pola i rodnog identiteta.

“U junu prošle godine sam ukazao na potrebu izmene Krivičnog zakonika kako bi se krivična dela izvršena na osnovu seksualne orijentacije tretirala kao dela rasizma i netolerancije”, naveo je Pašalić i dodao da su neophodne i izmene Zakona o policiji u cilju zabrane diskriminacije i na osnovu seksualne orijentacije.

On je ocenio i da je potrebno izmeniti i Zakon o besplatnoj pravnoj pomoći kako bi se LGBTI osobe uvrstile u kategoriju korisnika u osetljivom položaju, kao i Zakon o udžbenicima koji bi sadržao eksplicitnu zabranu sadržaja kojima se podstiče formiranje predrasuda i stereotipa.

Medjunarodni dan borbe protiv homofobije, bifobije i transfobije (IDAHOT) se obeležava u znak sećanja na 17. maj 1990. godine, kada je Svetska zdravstvena organizacija uklonila homoseksualnost sa liste bolesti.