LG toplotne pumpe: greju, hlade i čuvaju planetu

0
Foto promo

Migracije iz urbanih sredina u vikend naselja širom Srbije su svake godine sve popularnije, a novonastale okolnosti su nekima bile prelomni trenutak za konačnu odluku da sagrade vikendicu ili obnove nasleđenu kuću van grada. To nije nimalo lak posao i zahteva mnogo planiranja, a jedan od najčešćih problema je regulacija temperature prostora, posebno ako su vremenske prilike često promenljive.

Vazdušne toplotne pumpe su jedinstveno rešenje koje se sve češće koristi za ovakve situacije. Za razliku od tradicionalnog grejanja na ugalj, drvo ili gas koji negativno utiču na životnu sredinu stvarajući štetne gasove, vazdušne pumpe su moderan sistem grejanja koji koristi energiju iz prirode i električnu energiju za grejanje i hlađenje enterijera. Svrstavaju se u energetski efikasna rešenja, tako da je energetska potrošnja racionalnija, a računi za struju neuporedivo manji.

Foto promo

Toplotne pumpe vazduh-voda funkcionišu po principu izvlačenja toplote iz spoljašnjeg vazduha koja se potom koristi da zagreje/ohladi unutrašnjost objekta. Dobijena toplotna energija se prenosi na sisteme grejanja, hlađenja i pripreme tople sanitarne vode. Sistemi prenosa toplote mogu biti prilagođeni svakom prostoru i potrebi. Najpopularniji su sa podnim/zidnim grejanjem, fancoil aparatima ili preko radijatora.

LG Therma V R32 Split i LG R410A Split spadaju u multifunkcionalne uređaje koji koriste nove revolucionarne tehnologije. Odlikuju se izuzetnim performansama i ekonomičnom potrošnjom za potrebe savremenog domaćinstva, a njihov elegantan dizajn se lako uklapa u svaki prostor.

Sistem se sastoji od odvojenih unutrašnjih i spoljašnjih jedinica povezanih rashladnim cevima. Hidro komponente kao što su pločasti izmenjivač toplote, ekspanziona posuda i pumpa za vodu, nalaze se u unutrašnjoj jedinici tako da može da podnese niske spoljne temperature bez bojazni da će se voda u sistemu zamrznuti. Ključna komponenta je LG R1 kompresor, koji je visoko efikasan i troši manje struje. Sistem omogućuje dostizanje temperature vode do 65 stepeni, osiguravajući pouzdano grejanje čak i pri veoma niskim temperaturama.

Foto promo

Oba uređaja imaju jednostavan korisnički interfejs za instalaciju, visoku efikasnost i opseg rada, SCOP do 4.65 i najviši razred A+++ energetske efikasnosti. Kapacitet grejanja je stopostotan na spoljašnjoj temperaturi od -7 stepeni Celzijusa (osim za model R410A Split pri radu od 16kW), a temperatura izlazne vode je do 65°C kod modela R32 i 57°C kod modela R410A. Oba modela imaju ugrađene senzore protoka i pritiska vode za proveru rada u realnom vremenu, naprednu kontrolu pumpe za vodu (optimalni protok, fiksni kapacitet, protok i temperaturu), kao i unapređeno sekundarno upravljanje.

Sistem može da kontroliše dve zasebne zone sa dva kruga grejanja ili kako bi se dobile različite temperature u različitim prostorijama. Na primer, u dnevnom boravku može da se održava 25°C, a u spavaćoj sobi 20°C. Osim grejanja, ove pumpe osiguravaju i štedljivo hlađenje tokom leta.Sezonski auto režim rada dodaje funkciju hlađenja konvencionalnom režimu. U ovom režimu rada, temperatura unutrašnjosti će se automatski održavati, a u zavisnosti od spoljne temperature sistem će proizvodi potrebnu količinu energije.

Foto promo

Pametna aplikacija LG ThinQ za daljinsko nadgledanje je još jedna karakteristika koja doprinosi maksimalnom komforu. To znači da korisnici mogu podesiti temperaturu ili regulisati rad toplotne pumpe kada krenu petkom s posla na vikend odmor. Dočekaće ih topao dom sa željenom temperaturom. Aplikacija može da se aktivira i preko glasovnih komandi ili Google Home-a.

Korišćenjem daljinskog upravljača moguće je pratiti temperaturu, protok i pritisak vode. Ove informacije su korisne tokom instalacije, ali i tokom redovnog održavanja. Oba modela toplotnih pumpi omogućavaju podešavanje protoka vode u skladu sa toplotnim opterećenjem kako bi rad uređaja bio energetski efikasniji.

Pored ekološki i funkcionalnih prednosti uređaja, snižen je i nivo buke u odnosu na ranije modela za 5 decibela, a zahvaljujući posebnim premazima spoljna jedinica je otporna na koroziju, što značajno produžava vek trajanja tako da će vas LG toplotne pumpe služiti dugi niz godina.