Lešnik u Srbiji – ozbiljan biznis

  0

  Lešnik spada u grupu koštunjavog voća i jedan od najzdravijih koštunjavih plodova. Lešnik ima specifičan slatkasti ukus i brojne nutritivne vrednosti i zbog benefita koje ima na čovekovo zdravlje često se koristi u čovekovoj ishrani. Lešnik je zastupljen u mnogim receptima i proizvodima.

  U Srbiji se leska gaji u skoro svim delovima zemlje, uglavnom u pojasevima gde raste hrast. U 2012. godini u Srbiji je prema zvaničnim podacima bilo 1000-1200 ha zasađenih leski. Godišnje se broj povećava za oko 500 ha.

  U Srbiji se dodatno povećao broj zasada dolaskom kompanije Ferero iz Italije, poznatoj po proizvodnji Nutele i Ferero Roshe kuglica. Dolaskom Ferera 2015 godine formiran je veliki broj poljoprivrednih gazdinstva sa zasadima lešnika iz Italije.

  Jedna od plantaža u Srbiji je i Naturalija, plantaža na kojoj se lešnici pripremaju za dalju preradu u zdrave slatkiše.

  Leska cveta i oprašuje se sredinom zime. Cvet ostaje uspavan do juna, kad počinje da se formira plod. Plodovi se grupišu u grozdove i imaju omotač. Lešnik sazreva tokom letnjih meseci, menjajući boju od zelene do žućkasto braon boje. Plodovi se skupljaju od kraja septembra do kraja oktobra, kada padnu na zemlju.

  Sadnice lešnika je moguće kupiti u rasadnicima. Od domaćih rasadnika uglavnom se mogu nabaviti dvogodišnje sadnice. Cena se kreće od 1.5 do 2.5 EUR po sadnici.

  Cvetovi leske su veoma bitni izvor polena za pčele i druge oprašivače. Pčele vrlo često sleću na lesku zbog cvetnog praha. Pčele imaju značajnu korist od leske jer su njene rese izuzetno bogat izvor svežeg polena.

  Velike nade se polažu u razvoj uzgoja leske. Da bi se doprinelo postizanju maksimalnih prinosa dobrog kvaliteta lešnika svake godine potrebno je sprovesti niz zahvata kao što su: rezidba, održavanje zemljišta, mineralna ishrana, navodnjavanje i zaštita od bolesti i štetočina.

  Za uspešan biznis plan potrebno je napraviti detaljnu analizu ulaganja, troškova održavanja i prodaje pod uslovom da postoji siguran plasman. Pošto je lešnik veoma tražen u konditurskoj industriji kao i u ishrani, apsolutno je sigurno da će se plasman obezbediti.

  Ulaganja: odabir zemljište, priprema zemljišta, ograđivanje zasada i okopavanje sadnica, kupovina sadnica, ugradnja navodnjavanja kap po kap, obezbeđivanje napajanja električne energije

  Troškovi: Godišnje orezivanje, đubrenje, prskanje, održavanje trave i okopavanje korova

  Plasman: Prva berba se može očekivati posle 5 godina, a pun rod u 8-oj godini.

  U svetu se godišnje proizvede preko 800 hiljada tona lešnika.

  Lešnik sadrži vitamin i minerale i veoma je koristan u ishrani jer utiče na rad celokupnog metabolizma.  

  Za više informacija o vrsti lešnika, klimatsim uslovima kao i odabiru zemljišta posetite wiki članak na sajtu Naturalije pod naživom Lešnik.

  Preuzeto sa www.naturalija.com