Lena Kovačević: Zašto sam se posle školovanja vratila u Srbiju

0
Foto: Promo,. Lena Kovačević

Šta će biti vaš repertoar na Wine Garden koncertu 15. juna?

Mnogo se radujemo koncertu u Botaničkoj bašti zbog samog ambijenta, ali i činjenice da imamo jednu sjajnu novu manifestaciju Wine Garden. Repertoar smo samim tim približili ambijentu. Pored mojih singlova, zatim obrada koje sa puno strasti aranžiram sa svojim muzičarima, stranih i domaćih poznatih pesama, imaćemo i program muzike iz filmova.

U Srbiji se stalno objavljuju ankete koje govore da bi mladi odmah po diplomiranju želeli da odu u inostranstvo. A vi ste diplomirali u inostranstvu a vratili ste se ovde. Zašto?

Ja sam studirala u inostranstvu, ali nikada nisam definitivno odlučila da želim da živim u inostranstvu. Još kao dete sam znala da želim da te svoje godine školovanja provedem negde napolju, posebno što muzika zahteva jednu vrstu poznavanja različitih stilova, različitih kultura. Mnogo mi je bilo važno to što sam imala prilike da upoznam ljude sa raznih strana, koji nešto svoje u muzici donose. Studirala sam džez, ali kada imate Špance koji studiraju sa svojim tradicionalnim elementima, imate nas sa Balkana, imate Francuze, Izraelce, to daje jednu vrstu stilske širine.

Ali kada pričamo o povratku u Srbiju, zaista mi je bila želja da se školujem i da zatim vidim šta ću da radim. Ja sam izuzetno uvek bila vezana za svoju porodicu, roditelje, brata, prijatelje, i onda sam srela i svog supruga, tako da mi nije karijera u tom smislu bila pretežnija, da želim da budem daleko od njih.

Inostrana karijera?

Od kraja juna kreću koncerti sa jednim fantastičnim nemačkim simfonijskim orkestrom sa koncert-majstorom Josef Ziglom na čelu, i to je potpuno strana produkcija. Koncerti se rade tokom 2019. i 2020. godine, tako da je i koncert na Wine Gardenu na neki način uvod u te koncerte. Drago mi je što sam održala neku konekciju sa inostranstvom i nadam se da će u narednim godinama biti sve više toga, bez obzira na to što sam se vratila i što je Srbija moja baza. Osim koncerata sa nemačkim simfonijskim orkestrom, u septembru ću svirati u Milanu. Očekujem i da će pesma „Cafe” doživeti neko strano izdanje.