Doktori bi trebalo da prepisuju antidepresive umesto lekova protiv bolova za hronični bol izazvan povredom ili nekim drugim medicinskim stanjem, piše BBC.

To znači da ne treba da prepisuju ni lekove kao što su paracetamol ili brufen za hronični bol, kao što je to uglavnom do sada bio slučaj.

Nacionalni institut za izvrsnost u zdravstvu i nezi Velike Britanije navodi da ima malo dokaza da oni pomažu kod takvih stanja. Takođe se sugeriše da na duže staze mogu da budu vrlo štetni po zdravlje. U preporukama lekarima se sugeriše da prepisuju antidepresive, akunpukturu ili psihoterapiju kao podršku kod hroničnog bola.

Savetodavno telo se takođe protivi upotrebi opioida u borbi sa hroničnim bolom, navodeći da je malo dokaza koji potvrđuju njihovu efikasnost, a na duže staze takođe mogu biti vrlo štetni. U objavljenim smernicama se navodi da nema dokaza da je paracetamol efikasan kod hroničnog bola kao primarnog stanja.

Uobičajeni lekovi kao što je ibuprofen takođe ne utiče na poboljsanje kvaliteta života, na bol ili psihološki problem izazvan tim bolom. Duža upotreba ovih lekova nosi sa sobom rizik da oštete jetru ili stomak.

U uputstvima takođe nije preporučena upotreba lekova na bazi kanabisa zbog nedostatka dokaza za njihovu efikasnost. Zato se preporučuju antidepresivi, koji su se pokazali efikasnima, ili akupunktura, dok se psihološka kognitivna terapiju savetuje za pacijente kao podrška u prihvatanju takvog stanja ili načina na koji se pacijenti nose s njim.

Takođe se naglašava i značaj načina na koji će doktori razgovarati sa pacijentima, „iskreno, ali pažljivo“.

Pod hroničim bolom se smatra bol koji traje više od tri meseca, konstantan je ili ponavljajuć, bez obzira na uzrok i obuhvata i stanja kao što su stalne glavobolje, bolove u kičmi, artritis ili endometriozu.

https://www.nstore.rs/product/godisnja-pretplata-na-magazin-nedeljnik/

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.