Lekarska komora: Ne koristite naše žrtve za vaše interese, a kod nas ste se lečili i izlečili…

0
Foto: Beta

Zbog sve češćih javnih istupanja osoba koje nisu zdravstveni radnici i nisu uključeni u rad zdravstvenog sistema, Lekarska komora Srbije, apeluje da se lekari i lekarska profesija ne instrumentalizuju za lične ciljeve.

Ističu da se u ovom trenutku hiljade lekara nalazi u crvenim zonama i da se bore za svakog pacijenta koji im stigne ne pitajući se koje je vere, nacije ili političke opcije i opredeljenja.

“Mnogi koji javno istupaju su bili lečeni i izlečeni u našim zdravstvenim ustanovama od strane tih istih lekara i sestara i od njih očekujemo da ispričaju kako zdravstveni sistem funkcioniše i kakav je odnos medicinskih radnika prema pacijentima”, navodi se u saopštenju.

“O smrtnosti lekara, odnosno žrtvi koju je naša profesija podnela, Lekarska komora Srbije će zajedno sa relevantnim institucijama uraditi analizu za svaki pojedinačni slučaj. Takođe ćemo insistirati da i kada pobedimo ovu infekciju, ne bude zaboravljen ogroman teret koji su zdravstveni radnici izneli”, navodi se u saopštenju lekarske komore.

Dodaju da smrt svakog lekara predstavlja veliki gubitak i da će Кomora kroz svoj angažman nastojati da ostanu upamćeni oni koji su izgubili život radeći sa kovid pacijentima.

“Za svakim našim kolegom iskreno žalimo i saosećamo sa njihovim bližnjima, upravo zbog njih i zbog svih onih koji su još uvek u skafanderima, ne želimo da se žrtva lekara Srbije instrumentalizuje”, ističu u saopštenju.

Apeluju na građane da se sa poštovanjem odnose prema svemu onome što medicinski radnici sada podnose.

“Još jednom apelujemo na sve građane, a posebno na one koji dobijaju medijski prostor, da se sa dužnim poštovanjem odnose prema svemu onome što medicinski radnici sada podnose i da se ne predstavljaju zaštitnicima naše profesije u cilju sopstvene promocije”, navodi se u saopštenju Lekarske komore Srbije.