Lekari protestuju u Italiji: “Bez nas, lečiće vas ministri. Ne zovite nas herojima, ne želimo aplauze…”

0
Foto: Profimedia

Hiljade mladih lekara i studenata medicine protestovalo je danas širom Italije tražeći reformu medicinskog obrazovanja i povećanje broja stipendija za specijalizacije.

Stotinak mladih lekara opšte prakse i studenata u Milanu bacilo je svoje bele mantile pod transparentom “Ko će vas lečiti sutra”.

Ista scena je bila u Rimu ispred Parlamenta Italije, uz parole “Mi smo lekari, ne zapušači rupa”, “Bez specijalista, zdravstveni sistem se raspada”, “Bez specijalista će vas lečiti ministri”.

Protesti su organizovani u 21 italijanskom gradu uključujući Napulj, Bolonju, Đenovu, Torino, Firencu i Palermo.

Mladi lekari i studenti završne godine koji su u velikoj meri masovno pomogli tokom pandemije COVID-19, sada traže bolje vrednovanje svog rada i sigurniju perspektivu.

U saopštenju organizator protesta navodi da će do 2025. godine 60 odsto lekara specijalista i lekara opšte prakse otići u penziju a da prema sadašnjoj zdravstvenoj politici nema dovoljno ljudi da ih zameni i da će pravo na negu i na zdravstvo svim gradjanima biti ugroženo.

“Ne prihvatamo da nas nazivaju herojima jer je za nas lečenje naš izbor. Ne želimo aplauze, samo želimo da se priznaju naša prava”, navodi se u saopštenju.

(Beta)